Dragnea reia ideea repatrierii rezervei de aur a Românei: "Aurul ţării să vină acasă, de ce să stea bogăţiile noastre afară?”
Liviu Dragnea
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că "aurul ţării" trebuie "să vină acasă" şi a afirmat că "rezerva de aur a fiecărei ţări este o garanţie foarte sănătoasă, este cea mai puternică garanţie şi cred că e normal să o ai în ţara ta", informează Agerpres.
"Aurul ţării să vină acasă, pentru că eu pun întrebarea pe care mă aşteptam să o puneţi, dar... De ce trebuie să stea în continuare în afara ţării aurul României, (...) de ce să stea bogăţiile noastre afară?", a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament, întrebat despre proiectul de lege pe care l-a iniţiat alături de senatorul PSD Şerban Nicolae privind repatrierea rezervelor de aur al ţării.
Întrebat dacă păstrarea rezervelor de aur în străinătate poate fi "o garanţie pentru organizaţii internaţionale, pentru investitori", preşedintele PSD a răspuns: "Poftim? Adică, dacă stă în seifurile Băncii Naţionale în România nu mai este o garanţie?".
Întrebat ce se poate face cu aurul în ţară, Dragnea a replicat: "Şi acolo ce faceţi cu el ?".
"În momentul... până să fie ştanţat aurul cu ştanţa României poate mai era folosit în tranzacţii şi România mai câştiga nişte bani, acum doar plătim o chirie. De ce să nu vină aurul în România ? Ştiţi ce nu înţeleg la voi, că sunteţi copii tineri, cu atâta nonşalanţă, cu atâta uşurinţă criticaţi o măsură de a aduce o bogăţie a României în ţară. (...) Aurul, rezerva de aur a fiecărei ţări este o garanţie foarte sănătoasă, este cea mai puternică garanţie şi cred că e normal să o ai în ţara ta. Asta înseamnă garanţia că e la tine acasă. Nu fac niciun fel de comparaţie, dar poate aşa s-a mai pus problema şi acum câteva decenii şi 90 sau 60 şi ceva de tone, habar nu am câte, nu mai sunt la noi în ţară", a mai declarat Dragnea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.
Pe acelasi subiect: