Sirianul a devenit membru PSD in 1994 si a incercat sa se tina aproape de nume grele din partid pentru a beneficia de o puternica influenta. A ajuns chiar sa faca parte din delegatiile care il insoteau pe fostul presedinte Ion Iliescu in turneele din strainatate.

Afacerile prospere pe care le derula i-au permis sa faca donatii de peste 500 de milioane de lei vechi PSD-ului. Iar In 2004 a fost la un pas de a ajunge in Parlament, dupa ce fusese propus de un coleg pe listele interne din partid pentru candidaturile la parlamentare. A fost eliminat insa de pe aceasta lista la solicitarea lui Adrian Nastase, dupa cum a sustinut atunci social-democratul Dan Ioan Popescu. Acesta din urma preciza ca sirianului i s-au inapoiat si banii cu care a vrut sa sprijine partidul.

Odata cu suspiciunile care au inceput sa planeze asupra lui Haysam in criza ostaticilor, politicienii s-au grabit sa se descotoroseasca de el. Sirianul a fost exclus din PSD pe 6 aprilie 2005. Si astazi, la vestea ca Hayssam a fost adus in tara, spiritele de pe scena politica au inceput sa fiarba. Prima reactie a avut-o consilierul prezidential Iulian Chifu.

"Ii dau dreptate consilierului meu ca unii or sa tremure un pic", a spus si Traian Basescu.

In 2003 a ajuns in Top 300 Capital

Odata cu fuga din tara, Omar Hayssam a lasat in urma numeroase afaceri cu ajutorul carora reusise sa pagubeasca serios bugetul de stat. Top 300 Capital din 2003 ii estima averea la 100 milioane de dolari din afaceri derulate in domeniile apelor minerale, bauturilor racoritoare, exploatarilor forestiere, comertului si exportului.

Tocmai pentru ca avea probleme cu justitia, Hayssam a vrut sa dispara din tara, iar o mare parte din averea sa a trecut in posesia lui Mohamad Munaf si a unui personaj misterios, doctorul Muhamad Yassin, care a sprijinit autoritatile romane in negocierile pentru eliberarea celor trei ziaristi.

In Romania a ramas insa familia sa numeroasa, implicata in afaceri de calibru, mai mult sau mai putin dubioase, suspectata ca ar avea legaturi cu serviciile de informatii arabe sau cu diverse grupari teroriste.

Omar Hayssam este casatorit cu Adela Omar si au impreuna sapte copii. Femeia si copiii au incercat in 2006 sa paraseasca tara, spre Istanbul, dar nu au fost lasati de autoritati, pe motiv ca actele lor nu erau complete. In 2007, sotia lui Haysam reuseste sa plece cu toti cei sapte copii spre Siria. In prezent, Adela Omar solicita in instanta custodia exclusiva asupra fiilor sai. In Romania se afla inca doi dintre cei trei frati ai sirianului, Mucles si Mahmud Omar.

Omar Hayssam a locuit impreuna cu familia in cartierul Baneasa din Capitala. Din cladire au iesit vineri patru femei si doi barbati care au plecat in garaba, fara sa vrea sa dea vreo declaratie.