"Operatiunea de aducere in tara a lui Omar Hayssam a fost in totalitate conform legilor Romaniei, autorizata si aprobata de Guvern. Toate operatiunile la care au participat reprezentanti ai statului roman au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil ca presedintele a vrut sa spuna ca nu a fost autorizatie din partea unui stat strain", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Intrebat de jurnalisti daca intr-adevar nu a existat autorizatie din partea acelui stat strain, Ponta a sustinut ca nu cunoaste acest lucru.

El a adaugat ca nu i s-a parut ca presedintele il contrazice pe tema Hayssam, ci doar ca nu confirma anumite lucruri, adaugand insa ca el nu poate pacali oamenii. "Eu nu pot pacali ca nu stiu de unde si cu ce a fost adus Hayssam. Daca vreti filme politice proaste care sa va insulte inteligenta, eu nu pot spune ca Hayssam a venit din luna cu un cal inaripat sau povesti cu Rambo care salveaza oameni din cine stie ce loc", a afirmat Ponta.

Premierul a mai afirmat ca singurele semnaturi de pe toate documentele sunt ale lui si ministrului Apararii, Mircea Dusa, si ca in continuare nu stie cum a fost implicat si presedintele Basescu sau care a fost rolul acestuia.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare.

Anterior, premierul Ponta declarase ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile. Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut.

Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani din Irak, a fost predat, vineri dimineata, autoritatilor romane, dupa peste sapte ani de cautari si de scandaluri in politica, justitie, domeniul serviciilor de informatii si chiar in lumea medicala.

Mediafax prezinta cronologia evenimentelor legate de omul de afaceri sirian, de la rapirea celor trei jurnalisti, la fuga lui din tara si la ziua in care a fost predat politistilor romani, in urma unei operatiuni despre care autoritatile nu au dat publicitatii, deocamdata, detalii.

28 martie 2005 - Jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci (ambii de la Prima TV) si Ovidiu Ohanesian (de la cotidianul Romania Libera) contacteaza telefonic conducerea postului de televiziune, Marie Jeane spunand ca sunt rapiti. Ulterior, printr-un SMS, aceasta cere ajutor: "Am fost rapiti. Nu e o gluma. Ajutor! Ajutor!"

29 martie 2005 - ora 00.00 - MAE roman anunta, printr-un comunicat, posibila disparitie a trei jurnalisti romani in Irak si ca principalele servicii de informatii au constituit o echipa de gestiune informativa a situatiei.

30 martie 2005 - Omul de afaceri sirian Omar Hayssam sustine ca a primit, cu o zi in urma, doua telefoane de la o persoana necunoscuta, care i-ar fi cerut patru milioane de dolari rascumparare pentru ziaristi. El mai afirma ca este prieten cu Mohammad Munaf, cetatean irakiano-american care ii insotea pe jurnalisti. Hayssam mai spune ca il cunoaste pe tatal lui Marie Jeanne Ion. Inregistrarea uneia din convorbiri este analizata de celula de criza de la Cotroceni. In aceeasi zi, apar primele informatii legate de afacerile lui Hayssam in Romania si de apropierea sa fata de PSD.

5 aprilie 2005 - Purtatorul de cuvant al Presedintiei anunta, inaintea Ministerului Public, retinerea lui Omar Hayssam. Dupa ce si procurorii anunta retinerea lui Hayssam pentru fapte penale, Presedintia revine, precizand ca omul de afaceri sirian a fost retinut in legatura cu rapirea jurnalistilor. Doua posturi de televiziune romanesti anunta, citand surse bine informate, ca ziaristii ar fi fost eliberati.

6 aprilie 2005 - Procurorii cer arestarea lui Hayssam pentru o frauda de 1,8 milioane de euro. Ministerul Public informeaza ca Omar Hayssam a fost retinut pentru infractiuni economice, precizand totodata ca, in urma monitorizarii acestuia, au "rezultat indicii" privind legaturi cu persoane ce ar fi implicate in rapirea celor trei jurnalisti in Irak. In aceeasi zi, Hayssam este exclus din PSD.

22 mai 2005 - Administratia Prezidentiala anunta ca cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak si cetateanul american de origine irakiana care ii insotea au fost eliberati si sunt sub controlul autoritatilor romane, iar in ziua urmatoare jurnalistii sunt adusi la Bucuresti, cu un avion militar.

26/27 mai 2005 - Curtea de Apel Bucuresti emite mandate de arestare preventiva pe numele lui Haysssam si al lui Mohammad Munaf - ghidul celor trei jurnalisti -, in dosarul referitor la rapirea din Irak. In cazul lui Munaf, mandatul de arestare a fost emis in lipsa, el fiind in custodia autoritatilor americane. Pentru Omar Hayssam, acesta era al treilea mandat de arestare preventiva, dupa cele emise in dosarele legate de Foresta Nehoiu si, respectiv, afacerea cu capetele de tractor Volvo - in valoare de 1,8 milioane de euro. Hayssam respinge acuzatiile de terorism, sustinand ca fratele lui Mohammad Munaf i-a spus despre organizarea, la Bagdad, a unei licitatii pentru achizitionarea a 25.000 de tone de zahar. Apoi Munaf i-ar fi sugerat lui Hayssam sa participe la licitatia de la Bagdad si, ca interesele economice ale omului de afaceri sa fie cunoscute, sa ia si jurnalisti cu el la Bagdad.

Citeste mai multe despre acest subiect pe www.mediafax.ro.