Fost economist sef al BNR (1992-1997) si pentru scurta perioada ministru al Finantelor (decembrie 1997 - sepembrie 1998), Daniel Daianu a cochetat de-a lungul vremii cu mai multe formatiuni politice, cea mai notabila realizare fiind pozitia de europarlamentar din parte PNL (2007-2009).

Daianu a fost numit anul trecut prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, anterior fiind consilier si consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Licentiat in stiinte economice la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti (1975), Daianu a obtinut titlul de doctor in economie, tot la ASE, in 1988.

Daianu si-a inceput cariera in 1976 la Directia de Informatii Externe, unde a lucrat exclusiv pe probleme economice pana in 1978, si a recunoscut public ca parintii sai au activat in Directia Securitatii Statului.

A iesit din DIE in 1978, la cerere, devenind in deceniul urmator cunoscut pentru scrieri impotriva politicii economice a lui Ceausescu, care au fost evocate la Radio Europa Libera. Cu toate acestea, Daianu este cunoscut ca un monetarist cu inclinatii spre stanga.

El este membru corespondent al Academiei Romane, a fost presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si membru al American Economic Association.

CA al BNR este format din noua membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori si cinci membri.