Prin intermediul unui comunicat, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, arata totodata ca, pana in prezent, CSAT a avizat de trei ori privatizarea CFR Marfa.

"Cu sau fara competente, CSAT a avizat de trei ori pana acum privatizarea CFR Marfa. In 2011, 2012 si 2013 s-au dat avize ale CSAT in legatura cu aceasta privatizare. Guvernul asteapta in continuare convocarea CSAT de catre presedintele Romaniei si formularea unei pozitii cu privire la finalizarea negocierilor pentru privatizarea CFR Marfa", afirma purtatorul de cuvant.

Guvernul mai transmite ca nu poate considera ca aceasta pozitie a fost exprimata vineri, prin intermediul comunicatului transmis de Administratia Prezidentiala, sub semnatura lui Bogdan Oprea si reia recomandarea ca purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale sa nu comunice in numele CSAT, precum si de a trata "cu seriozitate si responsabilitate" acest subiect, care trebuie abordat in interes public.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca "daca CSAT nu avizeaza privatizarea CFR Marfa" aceasta nu va fi facuta, afirmand insa, ca anterior, CSAT a avizat trei privatizari, ceea ce inseamna ca a "actionat ilegal".

Seful Guvernului a mai spus ca presedintele Basescu, daca nu are vreo atributie in acest domeniu, ar trebui "sa taca din gura".

Reactia Executivului vine in replica la punctuil de vedere exprimat de Administratia Prezidentiala, potrivit caruia CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.

Purtatorul de cuvant al sefului statului a mai anuntat ca presedintele Basescu il invita pe Victor Ponta sa nominalizeze cele 3 contracte de privatizare care, potrivit premierului, au primit avizul Consiliului.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Bogdan Oprea afirma, "referitor la declaratiile ministrului interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, facute joi, 25 iulie, la Sibiu, potrivit caror Consilul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ar fi avizat trei contracte de privatizare", ca "CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie".

"De la intrarea in vigoare a Legii nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si pana in prezent, CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea procesului de licitatie, acest lucru neintrand in atributiile CSAT. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, il invita pe ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa nominalizeze cele trei contracte de privatizare care, potrivit domniei sale, au primit avizul CSAT", afirma Oprea.

Potrivit acestuia, Basescu il roaga pe Ponta "sa depuna toate eforturile necesare pentru ca aceasta privatizare sa nu se tranforme intr-un nou esec de tip «Oltchim» care ar afecta grav si salariatii si compania Oltchim si economia nationala".

"De asemenea, ministrul interimar al Transporturilor si prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, este invitat sa-si asume responsabilitatea care decurge din functiile pe care le indeplineste in derularea privatizarii companiei CFR Marfa SA. Avand in vedere ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta considera ca procesul de privatizare a CFR Marfa SA desfasurat pana in prezent este un succes, domnul presedinte Traian Basescu il roaga pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa depuna toate eforturile necesare pentru ca aceasta privatizare sa nu se tranforme intr-un nou esec de tip «Oltchim» care ar afecta grav si salariatii si compania Oltchim si economia nationala", precizeaza Oprea.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat, in replica, miercuri seara, ca Guvernul asteapta o decizie in prima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii legat de CFR Marfa, purtatorul de cuvant al Presedintiei neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT din a carui componenta nu face parte.

In comunicatul transmis miercuri seara, Andrei Zaharescu confirma ca Guvernul va transmite CSAT rezultatul finalizarii negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfa si sustine ca decizia Guvernului este consecventa cu procedura pe care a aprobat-o CSAT in ceea ce priveste strategia de privatizare a CFR Marfa.

"Consideram ca, daca CSAT s-a pronuntat in legatura cu aceasta privatizare inainte de derularea sa, trebuie sa se pronunte si cu privire la rezultatele negocierii. Guvernul asteapta o decizie in prima sedinta a CSAT, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale neavand dreptul legal sa exprime pozitii in numele CSAT (din a carui componenta nu face parte)", se afirma in comunicat.