Dacian Ciolos a precizat ca trebuie evaluat foarte atent impactul unei eventuale cresteri a venitului minim pe economie asupra angajatorilor din sectorul privat, in conditiile in care, potrivit estimarilor INS, in prezent sunt platiti cu salariul minim  488.000i de angajati in sectorul bugetar si 983.000 in sectorul privat. 

Liderul social democratilor, Liviu Dragnea, este convins insa ca premierul va decide pana la urma cresterea venitului minim pe economie.

De cealalta parte liberalii au atras atentia guvernului sa nu faca pomeni electorale in 2016. 

20 de amendamente aduse legii bugetului au fost acceptate. Printre altele parlamentarii au fost de acord sa fie alocati 1.500.000 de lei pentru Academia Romana si Institutul Cultural Roman pentru organizarea centenarului Brancusi.  

30 de milioane de lei vor merge la amenajarea centurilor oraselor Barlad si Satu Mare. De asemenea, se vor face relocari de fonduri pentru bugetele judetene comune si se vor acorda sume de bani si pentru paza unor sedii de partide, altele decat cele ale minoritatilor. Si Curtea Constitutionala a Romaniei va primi finantare pentru a-si cumpara masini.  

Executivul are in vedere elaborarea unui proiect privind salarizarea unitara in paralel cu un pachet de legi care sa vizeze cresterea performantei administratiei publice, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, in timpul dezbaterilor din Parlament asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016.

"Am notat sugestiile privind legea salarizarii unitare si am anuntat deja ca Guvernul are intentia de a veni cu o lege a salarizarii unitare in pachet cu un proiect de reforma privind cresterea capacitatii administrative din administratia publica, pentru ca noi consideram ca aceste doua lucruri sunt legate intre ele. Avem nevoie de o crestere a performantei administratiei publice, care insa nu se va putea face doar prin anumite acte normative privind eficientizarea, dar trebuie sa avem in vedere si legea salarizarii unitare. Sigur, vom vedea in ce masura si cum este rezonabil ca aceasta lege sa fie aplicata, dar cred ca este important sa trasam acest cadru al cresterii performantei administratiei inca de anul viitor", a spus Dacian Ciolos.

Totodata, Dacian Ciolos i-a asigurat pe deputati si senatori de intentia Executivului de a transparentiza procesul utilizarii fondurilor publice.  

"Pot sa va asigur de faptul ca suntem constienti ca, in conditiile unui buget limitat, mai ales pentru investitii, transparenta in utilizarea acestor fonduri este esentiala atat din perspectiva increderii contribuabilului in modul in care bugetul de stat este folosit, dar si din perspectiva Guvernului pentru a putea asigura realocari bugetare ale bugetelor necheltuite catre posturile bugetare care vor realiza o executie bugetara buna, in cursul anului. Aceasta este intentia pe care o avem la nivelul Guvernului, de a asigura aceasta transparenta si urmarirea cheltuirii fondurilor publice din aceste doua perspective. Pot sa va asigur ca ne asumam intreaga responsabilitate", a subliniat Ciolos.  

Referitor la cresterile salariale prevazute pentru 2016, premierul a precizat ca acestea nu vor crea efecte pe termen lung in ceea ce priveste nivelul de bunastare al societatii, daca masura nu va fi insotita si de programe de investitii.  

"Suntem constienti ca aceste cresteri salariale care au fost decise in acest buget nu vor avea efect, pe termen lung, in cresterea bunastarii cetatenilor, daca, in paralel, nu vom veni si cu programe de sustinere a investitiilor si aici ma gandesc atat la investitii publice, cat si la investitii private. Cred ca este esential ca pe viitor, cand vorbim de investitii, sa nu ne mai gandim doar la ceea ce putem face din fonduri publice, din bugetul national si din fonduri europene, dar si la modul in care putem stimula mediul de afaceri. (...) Atunci cand vorbim de predictibilitate, ea este importanta atat din perspectiva bugetului national pentru executia lui, cat si din perspectiva mediului de afaceri pentru a incuraja capitalul autohton sa fie mai activ, pentru a incuraja capitalul strain sa vina sa investeasca in Romania", a mai adaugat Dacian Ciolos.  

Legat de proiectele de infrastructura, acesta a precizat ca, pentru moment, au fost bugetate acele proiecte care sunt prevazute in masterplan, cele care sunt in curs de executie sau cele pentru care se poate incepe executia.  

"Dar nu inseamna ca le vom lasa deoparte pe celelalte. Ne vom concentra pe pregatirea corecta a acestor proiecte pentru ca ele sa poata sa intre in executie cat mai repede. Sunt cateva proiecte de autostrazi care nu au fost bugetate nu pentru ca ele nu sunt prioritare, ci pentru ca, prin estimarile noastre, va fi nevoie de anul 2016 pentru ca ele sa fie pregatite in vederea semnarii contractelor de executie si pentru ca ele sa poata sa fie prinse in buget incepand cu anul 2017'', a conchis premierul.