Votul a fost secret cu bile, iar pentru ca Executivul sa fie investit era nevoie de cel putin 274 voturi "pentru", adica majoritatea voturilor tuturor parlamentarilor.  

S-a dat un singur vot - pentru echipa guvernamentala si pentru programul de guvernare.

Parlamentarii au folosit un nou set de bile, pe care secretariatul general al Camerei Deputatilor l-a achizitionat, dupa ce din setul vechi au disparut 22 de perechi de bile.  

Iohannis: Felicitari noului Guvern; va avea o sarcina dificila

Presedintele Klaus Iohannis a felicitat marti noul Guvern si a aratat ca Executivul va avea "o sarcina dificila", indeplinirea obiectivelor asumate nefiind posibila "fara un sprijin parlamentar consistent".  

"Felicitari noului Guvern, care a primit in aceasta dupa-amiaza votul de incredere din partea Parlamentului! Este o dovada ca partidele au inteles ca un Guvern de tehnocrati este acum solutia cea mai buna pentru Romania. Cabinetul Ciolos va avea o sarcina dificila, iar indeplinirea obiectivelor asumate in programul de guvernare nu va fi posibila fara un sprijin parlamentar consistent. Sunt increzator ca fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate si profesionalism misiunea care i-a fost incredintata. Mult succes!", a scris, marti, pe Facebook, seful statului.   

Declaratii Dacian Ciolos, in Parlament

 Romania are restante mari pentru perioada financiara 2007-2013; vom incerca sa le eliminam

"In ceea ce priveste fondurile europene, avem inca mari restante pentru perioada financiara 2007-2013, pe care vom incerca sa le eliminam in masura in care este posibil. Romania mai are de absorbit 30% din alocarea financiara precedenta. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala, dar vom urmari sa finalizam implementarea a cat mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat. In acelasi timp, tot in acest an va trebui sa demaram cat mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale si investitii acordat Romaniei pentru perioada 2014-2020. In acest context, o provocare majora va fi indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania in acordul de parteneriat cu UE. Ma refer aici la cadastru, la achizitiile publice, reforma administratiei publice si reforma in domeniul sanatatii", a spus Ciolos, potrivit Agerpres.

El a evidentiat "expertiza europeana" adusa de Guvernul propus, sustinand ca ea se va manifesta mai ales in simplificarea si cresterea absorbtiei fondurilor europene.  

Ciolos a vorbit totodata despre eliminarea cheltuielilor "neproductive si ineficiente", cu precadere in cazul "anumitor intreprinderi autonome de stat".  

Premierul desemnat a subliniat importanta unui "sistem de sanatate functional", a unui "sistem de educatie solid", a tolerantei si culturii in cadrul societatii. In acest sens, el a spus ca Guvernul doreste redefinirea rolului si statutului personalului medical si reducerea migratiei acestuia in strainatate.  

"In educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatie spre crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa cadrele didactice", a afirmat Dacian Ciolos.  

El a precizat ca Guvernul propus doreste sa asigure transparenta actului decizional si participarea tuturor celor interesati la formularea politicilor publice. Potrivit lui Ciolos, aceeasi deschidere si transparenta vor fi urmarite si in relatia cu mediul politic.  

"Parlamentul a fost si ramane singura forta democratica de reprezentare a societatii. Guvernul ii va ramane un partener activ. Atat eu, cat si ministrii Cabinetului meu vom raspunde tuturor solicitarilor dumneavoastra de consultare. Totodata, vom veni in mod pro-activ in fata dumneavoastra, pentru a ne asigura ca masurile de aplicare a programului acestui Guvern au in primul rand intelegerea si - speram noi - si sustinerea forului democratic al tarii", le-a transmis Dacian Ciolos parlamentarilor.  

El a subliniat ca independenta Justitiei si lupta impotriva coruptiei reprezinta un capitol important al proiectului de guvernare.  

Ciolos a amintit ca urmeaza un an in care se vor face numiri in posturile cheie din Justitie si Parchete.

"Numirile vor fi ghidate doar de performanta profesionala si de integritate", a spus el.  

Un alt element fundamental al Guvernului este sustinerea in continuare a cresterii economice, punand accent pe importanta stabilitatii macroeconomice si a unui buget echilibrat, a completat premierul desemnat. Potrivit acestuia, Romania a facut deja eforturi majore pentru a reveni la cresterea economica durabila in perioada post-criza.  

"Aceste eforturi nu trebuie sa fie in zadar. Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii", a adaugat Ciolos.  

El a mentionat ca proiectul de guvernare a fost pregatit in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum se intampla in cazul partidelor politice.  

"De aceea, masurile introduse in proiectul nostru nu sunt exhaustive. Ramanem deschisi insa la idei noi si le vom cauta activ in perioada urmatoare, inclusiv in contact cu dumneavoastra. Intentionez de altfel sa revenim catre dumneavoastra pana la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atat masurile deja introduse in program, cat si idei noi, sub forma unor planuri de masuri pe fiecare domeniu prioritar, in parte. Acest exercitiu devine cu atat mai necesar prin prisma corelarii cu definitivarea bugetului pentru anul 2016", a explicat Ciolos. 

Echipa propusa de Dacian Ciolos:

* Viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc  

* Viceprim-ministru si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Vasile Dancu  

* Ministerul Afacerilor Externe - Lazar Comanescu  

* Ministerul Afacerilor Interne - Petre Toba  

* Ministerul Apararii Nationale - Mihnea Ioan Motoc  

* Ministerul Finantelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu  

* Ministerul Justitiei - Raluca Alexandra Pruna  

* Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Raducu  

* Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Achim Irimescu  

* Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - Claudia Ana Moarcas  

* Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu  

* Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu  

* Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - Cristiana Pasca Palmer  

* Ministerul Sanatatii - Patriciu Achimas-Cadariu  

* Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice - Adrian Curaj  

* Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala - Marius-Raul Bostan  

* Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu  

* Ministerul Tineretului si Sportului - Elisabeta Lipa  

* Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru  

* Ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni - Dan Stoenescu  

* Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul - Ciprian Bucur  

* Seful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragos Tudorach