Ce fac fostii ministri tehnocrati dupa terminarea mandatului: Ciolos isi face ONG, alaturi de Voiculescu si Pislaru, Pruna revine la Bruxelles, iar Pasca Palmer se duce la ONU
Dacian Ciolos si Dragos Pislaru
Fostii ministri din Guvernul tehnocrat au predat, joi, mandatele inlocuitorilor lor de la PSD si ALDE, o parte dintre ei, inclusiv fostul premier Dacian Ciolos, urmand sa raman in Romania, pentru a se implica in continuare in viata publica.
Dacian Ciolos a anuntat, dupa o intalnire pe care a avut-o cu parlamerntari au grupului USR, ca va lansa o “asociatie activa”, un ONG care sa colaboreze cu partidele din opozitie. Proiectul, discutat deja cu USR, va fi prezentat si liberarilor.
Potrivit lui Ciolos, a ales varianta unui ONG, in defavoarea unui partid politic, ''pentru a nu diviza si mai mult dreapta pe scena politica''.
Din ONG vor face parte fosti ministri precum Vlad Voiculescu, Dragos Tudorache si Dragos Pislaru.
Fostul ministru al Finantelor, pe de alta parte, a anuntat ca va lua o pauza de mai multe luni dupa incheierea mandatului. ”Am semnat protocolul de predare-primire. Voi lua o pauza de cateva luni bune”, a afirmat Anca Dragu.
Anca Dragu a fost numita in functie in noiembrie 2015, odata cu ceilalti membri ai Guvernului condus de Dacian Ciolos. Fostul ministru a ocupat, inainte de a deveni ministru, o functie la Comisia Europeana, dupa ce a fost, multi ani, economist-sef al Fondului Monetar International (FMI) la biroul de la Bucuresti.
Fostul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, intentioneaza sa se ocupe in continuare in proiecte de schimbare a societatii, deoarece visul sau este "o societate de oameni puternici, capabili sa se autogestioneze".
"Eu reconfirm faptul ca ma voi implica in continuare in proiecte de schimbare a societatii (...) Nu exclud nicio implicare politica in continuare, dar am nevoie mai intai sa ma odihnesc, mai intai familia si dupa aceea(...) Visul meu, idealul meu, este o societate de oameni puternici, capabili sa se autogestioneze, in care practic cei care pot sa faca lucrurile, le fac, iar cei care au nevoie de sprijin sunt ajutati, pentru ca recunoastem cu totii ca exista si oameni vulnerabili. Este un alt tip de societate catre care tindem, o societate omogena, coeziva si pentru care asumarea la nivel individual este cheia, nu sa stai sa astepti sa iti dea altcineva ceva, ci sa iti asumi la nivel individual participarea in societate", a spus Pislaru joi, dupa ce i-a predat mandatul noului ministru.
Intrebat despre proiectele pe care ar vrea sa le continue, Dragos Pislaru le-a mentionat pe cele care tin de "justitia sociala", si a adaugat ca isi doreste o societate in care individul sa nu astepte sa ii dea altcineva ceva, ci sa isi asume la nivel individual participarea in societate.
El a adaugat ca revine la normalitate si o sa circule cu autobuzul. "Ma veti vedea mergand cu autobuzul. Practic o sa iau din nou "300", ca sa stiti, nu ca vreau sa imi faceti poze sau ceva, dar asta este normalitatea", a spus Dragos Pislaru.
Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a declarat ca, de la 1 februarie, se va intoarce la Bruxelles."Ma intorc la Bruxelles, de pe 1 februarie imi reiau slujba la Bruxelles", a spus Raluca Pruna, pa predarea mandatului de la Ministerul Justitiei.
Cristiana Pasca Palmer, care a ocupat functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor in Cabinetul Ciolos, va prelua functia de secretar executiv al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind Diversitatea Biologica, incepand din luna martie 2017.
Ministrul roman al Mediului a fost desemnat in aceasta functie de catre secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, iar anuntul a fost facut cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Functia de Secretar Executiv al Conventiei ONU pentru Diversitate Biologica (CBD) reprezinta o pozitie de inalt nivel, cu rang de Asistent Secretar General ONU (UN Assistant Secretary General), fiind, de altfel, si cel mai important post pe care un reprezentant al Romaniei l-a detinut vreodata in sistemul ONU, sustin reprezentantii Ministerului Mediului.
Potrivit site-ului ONU (un.org), Cristiana Pasca Palmer detine o importanta experienta in elaborarea politicilor, coroborate cu aplicarea de programe si proiecte de mediu atat la nivel national, cat si international.
Site-ul ONU mentioneaza ca Pasca Palmer a ocupat functia de sef al Unitatii Mediu, Schimbari Climatice si Resurse Naturale de la Comisia Europeana, Directoratul General Cooperare Internationala si Dezvoltare (DG DEVCO), Bruxelles, in perioada 2011 — 2015. De asemenea, ministrul roman al Mediului a fost analist pentru politici in Relatii Internationale si Balcanii de Vest, in cadrul Directoratului General pentru Actiune Climatica, in intervalul 2010 — 2011.
Pe acelasi subiect: