Liviu Dragnea i-a cerut premierului sa amane reducerile de taxe care intra in vigoare de la 1 ianuarie. Ciolos: "Acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal”
UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut, marti dimineata, intr-o convorbire telefonica cu premierul Dacian Ciolos, ca Guvernul sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.
Dupa ce Dragnea a dat de inteles in fata presei ca actualul premier a fost de acord cu cererea sa, Guvernul a venit cu precizari.
Intr-o postare pe Facebook, Dacian Ciolos confirma convorbirea cu Liviu Dragnea, precizand ca analizeaza propunerea liderului PSD, dar ca nu a luat nicio decizie:
“Constat ca discutia mea telefonica cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare. Pentru ca vad tot felul de interpretari, simt nevoia sa limpezesc doua aspecte:
1. In cadrul discutiei nu am spus ca sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis ca o voi analiza, dar ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte atat legale cat si de oportunitate.
2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de aceasta amploare poate sa fie luata, daca se va considera necesar, doar de catre viitorul guvern, legitimat de o majoritate in Parlament si de rezultatele alegerilor de duminica”, a explicat Ciolos.
Ulterior, si Guvernul a trimis un comunicat pe presa pe acest subiect:
“In cadrul discutiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Ciolos nu a confirmat ca accepta propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat ca ia nota si analizeaza aceasta propunere, dar trebuie avute in vedere mai multe aspecte legale si de oportunitate ale deciziei. Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos se asteapta ca Partidul Social Democrat sa isi respecte promisiunile si programul de guvernare prezentat cetatenilor inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumandu-si totodata responsabilitatea politicii fiscale si legislatia adoptata deja in Parlament”, se arata in informarea Executivului
Masurile la care a facut referire solicitarea liderului PSD sunt: sa amane eliminarea supraaccizei la carburanti, mentinerea taxei pe stalp, sa nu aprobe plafonarea CASS, amanarea reducerii TVA la 19% (PSD intentioneaza reducerea TVA la 18% incepand cu 2018).
De precizat ca actualul Cod Fiscal a fost aprobat in 2015 de un Parlament majoritar PSD, iar supraacciza la carburanti si taxa pe stalp au fost introduse de guvernul Ponta.
Explicatiile lui Dragnea
Presedintele PSD a explicat, dupa convorbirea cu Ciolos, ca prin decizia luata, premierul Dacian Ciolos a aratat ca este interesat ca Romania sa nu intre intr-un derapaj economic si a prezentat, totodata, o serie de intentii referitoare la adoptarea unor acte normative.
"Ne-am auzit de ieri (n.r. - luni) si am convenit ca astazi sa avem o discutie. Mie mi s-a parut o abordare responsabila din partea primului-ministru, chiar am apreciat asta. (...) Dincolo de supararea fireasca generata de rezultatul alegerilor, a aratat ca este interesat ca Romania sa nu intre intr-un derapaj economic anul viitor, tinand cont si de programul nostru de guvernare prezentat in campanie. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis cateva intentii de a adopta acte normative in Guvern, ordonante care sa proroge aplicarea unor legi care ar intra in vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord. Am discutat, de asemenea, despre salariul minim pe economie pe anul 2017, i-am spus ca angajamentul nostru ramane ferm 1.450 de lei, am acceptat propunerea dumnealui ca noul guvern, asa cum e firesc, sa adopte aceasta HG, ingrijindu-se in a pregati cadrul legal", a afirmat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
De asemenea, liderul PSD a spus ca i-a solicitat premierului "si a ramas ca analizeaza" daca unele cheltuieli prevazute pentru anul viitor pot fi aduse in acest an, pentru ca asta ajuta pe toata lumea.
"Si ma refer aici la subventiile agricole, la arieratele care sunt in continuare intr-o suma cred de 200 de milioane, precum si contributia noastra la UE, pentru ca exista in spatiul fiscal, exista inca posibilitatea fiind bani care inca nu sunt cheltuiti si ar putea sa se faca aceste cheltuieli. A ramas ca se consulta cu colegii din Guvern, cu Ministerul de Finante si o sa ne transmita", a adaugat Dragnea.
Presedintele PSD a facut, totodata, solicitari in ceea ce priveste patru prevederi din Codul fiscal, document care a ramas sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, si asta tot in sensul programului de guvernare al social-democratilor prezentat in campania electorala, care, spune el, ''va fi urmat cu strictete".
"Legat de cota TVA general - noi am spus ca vrem si intentionam sa reducem cota TVA de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018, pentru ca reducerea cu 1% in acest an nu produce efecte. In ceea ce priveste acciza la carburanti, suntem in situatia in care la nivel mondial pretul petrolului e la un minim istoric, in schimb la pompa pretul in Romania este cel mai mare, daca nu printre cele mai mari din UE, si ma refer la pretul de baza - cel la care se adauga accizele. In acelasi timp, taxa pe constructiile speciale si in ceea ce priveste acciza - numai dupa ce vom avea o discutie cu Consiliul Concurentei si cu companiile care furnizeaza carburanti, sa ne asiguram ca o reducere a accizei, asa cum am prevazut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea pretului la pompa pentru cetateni. (...) In ceea ce priveste taxa pe stalp, vrem sa ne asiguram ca o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflecta in preturile respective, nu contribuie la majorarea profitului care paraseste Romania. In ceea ce priveste plafonarea CASS, discutam de un pachet de facilitati fiscale serios, care intra in vigoare o parte in 2017, o parte in ianuarie 2018 si de la 1 ianuarie 2018 intra in vigoare si acest lucru", a detaliat Dragnea.
Potrivit acestuia, premierul va analiza aceste teme.
"A zis ca analizeaza. Eu l-am rugat in mod serios sa se gandeasca, totusi vorbim de un program de guvernare pe care noi l-am prezentat si care in final a fost aprobat de cetateni prin vot si, daca va actiona in asa fel incat sa fie materializat votul cetatenilor, o sa apreciem foarte mult. Mi-a spus si a apreciat asta ca isi arata toata disponibilitatea pentru ca tranzitia la viitoarea guvernare sa se faca intr-un mod corect si eficient, asa cum si noi am procedat atunci cand am instalat actualul Guvern cu sprijin din partea tuturor ministerelor, pentru ca tranzitia sa fie facuta intr-un termen scurt si foarte eficient. Am apreciat asta, spre deosebire de altii, se pare totusi ca dl Dacian Ciolos a ales calea dialogului si nu a unui conflict inutil. (...) Imi pare rau ca nu s-a incercat sa se organizeze alegerile in 27 noiembrie, cum am propus noi, ca la ora asta discutam de un guvern instalat", a mentionat liderul PSD.
Pe acelasi subiect: