Tara noastra ar trebui sa atraga investitii americane cat mai consistente astfel incat sa nu fie deloc de neglijat la Casa Alba. Si mai mult, expertii atrag atentia primilor oameni in stat ca ar trebui sa inceapa si o politica rasariteana cu Rusia. Donald Trump este un om de afaceri care rezoneaza la argumente financiare, care ar putea fi folosite intr-o negociere intre Statele Unite si Romania.

Dan Dungaciu: "Intr-o eventuala negociere va trebui sa pui ceva pe masa, ce vei pune? Cea mai buna idee pe care am putea sa o avem sunt investiile americane cat mai consistente in Romania astfel incat sa nu fie in niciun calcul al Casei Albe neglijata."

In Romania, companiile americane sunt prezente, insa analistul Dan Dungaciu crede ca s-ar fi putut face mai mult daca politic Romania ar fi fost indreptata in directia unei cooperari mai active. Perspectiva financiara din care priveste Donald Trump toate relatiile cu alte state s-a rasfrant si asupra parteneriatului NATO.

Donald Trump: "Sunt intrebat ce facem daca Rusia ataca un membru NATO? Zic nu stiu, au platit? Sunt la zi? Nu, dar avem un tratat. Pai si ei au un tratat si trebuie sa plateasca. O sa ajungem in al Treilea Razboi Mondial protejand tari de care unii dintre voi nici nu ati auzit. Sa fim seriosi!"

Practic, nu toate statele si-au indeplinit promisiunile financiare asumate in organizatia nord atlantica. Teoretic tarile membre trebuie sa participe cu 2 la suta din PIB. Romania a stabilit deja ca din 2017 o sa indeplineasca aceasta conditie. Pana atunci insa presedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj lui Donald Trump. "Romania intelege pe deplin sa contribuie la eforturile comune menite sa promoveze stabilitatea si securitatea in regiune si la nivel global."

Nu in ultimul rand potrivit analistilor Romania a ratat posibilitatea de a fi un element de legatura intre SUA si Rusia, state care acum vor intra intr-o noua era.

Dan Dungaciu: "Puteam sa fim canalul de comunicare cu Rusia daca mai fi avut orice fel de deschidere in aceasta directie. Insa nu am facut nimic in acest sens."

Asadar Romania trebuie sa se pozitioneze rapid intr-o Europa care pare confuza dupa ce Trump a castigat alegerile. Bruxellesul va merge mai departe pe cartea unitatii statelor membre. Aceasta directie insa este contrazisa chiar de statele membre a caror populatie se orienteaza tot mai mult catre mesajele nationaliste.

Dan Dungaciu, director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale: "Trump va fi o scuza perfecta, asa cum a fost Bush pentru europeni, de a nu iubi America si chiar de a ataca America. Va trebui sa ne vedem singuri de probleme, sa ne facem singuri o armata europeana, Trump a zis ca nu ne apara. Asta va fi directa care va veni de la Bruxelles, o America a americanilor si o Europa a europenilor."