La cursul BNR, euro s-a depreciat nesemnificativ, euro stabilizandu-se la 4,5100 lei. Fata de dolar, moneda nationala s-a aprecit usor, ajungand la 4,0643 lei, de la 4,0811 lei, in sedinta de marti, in ton cu tendintele regiunii.

Cursurile pietei valutare din 9 nov., anuntate de BNR:

1 euro -  4,5100 lei
1 dolar - 4,0643 lei
1 franc elvetian - 4,1732 lei
1 lira sterlina - 5,0470 lei

"Leul deja s-a depreciat cu 0,2% ieri (inchizand usor sub 4,51/EUR), in timp ce socul de peste noapte generat de victoria lui Trump in alegerile din SUA a trimis cursul usor mai sus in aceasta dimineata (miercuri - n.r.). Avand in vedere incertitudinile cu privire la ce ar insemna pentru SUA presedintia lui Trump (poate protectionism cu efecte negative asupra cresterii globale), exista multa turbulenta in pietele globale, cu scaderi profunde pe pietele de actiuni, semn al aversiunii fata de risc. Reactia EUR/RON pe termen scurt depinde de evolutiile globale, dar moneda romaneasca este, din prisma istorica, mai putin volatila decat cele din regiune (care deja s-au depreciat mai mult in aceasta dimineata)", arata raportul ING Bank, citat de Agerpres.

Economistii ING mentioneaza ca, in tranzactiile timpurii, cotatia euro/leu s-a situat in jurul a 4,52 lei pentru un euro, dar s-a retras ulterior spre 4,51.

"Daca perechea va reintra sub presiuni ascendente si se va indrepta din nou catre maximele anului, nu am exclude interventii pe piata valutara, avand in vedere ca suntem de parere ca una din limitele de variatie urmarite de banca centrala se afla langa 4,54. In concluzie, nu pare sa existe mult potential de crestere pentru EUR/RON, mai ales in conditiile in care sentimentul din pietele  globale s-a imbunatatit fata de reactia initiala severa", se mai precizeaza in document.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis cu scaderi de peste 1% pe majoritatea indicilor sedinta de miercuri, iar rulajul dupa prima jumatate de ora de la debutul tranzactiilor este unul semnificativ, 7,96 milioane de lei (1,76 milioane de euro).

Citeste si: Cine este Donald Trump, noul presedinte ales al SUA: mogul imobiliar si star de televiziune, care pledeaza pentru taxe mai mici pentru bogati si pentru stoparea imigratiei

Cele mai semnificative tranzactii pe piata reglementata au fost realizate cu actiunile Banca Transilvania, SIF Transilvania si Romgaz.

Indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, era în scadere cu 1,35%, BET-NG, care arata evolutia a 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, se deprecia cu 1,52%, iar BET-FI al SIF-urilor era în scadere cu 0,94%.

La randul sau, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era in scadere cu 1,33%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investitii, era în coborare cu 1,27%.

Evolutia Bursei de la Bucuresti este in ton cu cea a burselor europene care au deschis miercuri in scadere pe fondul rezultatului votului din Statele Unite ale Americii în urma caruia Donald Trump a fost ales presedinte al tarii.

Declinul de pe piata romaneasca de capital este, insa, mai redus decat cel de pe marile piete, care s-au prabusit in asteptarea rezultatelor alegerilor.