Bloomberg: Romania, tara din UE cu cei mai multi premieri dupa 1990. Instabilitatea politica sperie investitorii
Romania are nevoie ca alegerile parlamentare din aceasta saptamana sa puna capat razboiului politic dintre liderii tarii, sau risca sa se confrunte cu declinul monedei, obligatiunilor si investitiilor, au declarat directori de companii si analisti consultati de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Romania, tara cu cei mai multi premieri incepand din 1990 in randul statelor membre UE, a fost condusa in acest an de trei guverne, intarziind planuri de a consolida economia si justitia. Investitiile straine directe au scazut puternic, la 1,1 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro in 2008, iar leul se situeaza aproape de minimul istoric.
"Avem nevoie de un guvern care sa puna in aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri", a declarat Steven van Groningen, sef al diviziei din Romania a Raiffeisen Bank International.
Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta sunt prinsi intr-o lupta pentru putere care a condus la prabusirea unui guvern in martie si la un vot de demitere a presedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si-a exprimat ingrijorarea ca Romania inregistreaza un recul democratic, scrie Bloomberg.
Increderea investitorilor a scazut, alimentand majorarea costurilor de imprumut si impingand leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la inceputul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Nationala a Romaniei sa opreasca o serie de reduceri de dobanda, al caror scop era stimularea economiei.
Costul asigurarii datoriei pe cinci ani a Romaniei impotriva riscului de neplata (default) prin contracte Credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.
"Nu cred ca actuala coalitie de guvernare este constienta de pericolele cu care se confrunta. (Incertitudinea, n.r.) afecteaza investitiile straine, intrucat companiile devin foarte suspicioase privind prezenta intr-o tara in care nu stiu la ce sa se astepte", a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.
Coalitia Uniunea Social Liberala a premierului Ponta ar putea castiga 57,4% din voturi la alegerile parlamentare, potrivit unui sondaj derulat de IMAS in octombrie, citat de Bloomberg. Partidele asociate presedintelui Basescu se situeaza, in acelasi sondaj, la 16%. Marja de eroare a sondajului, realizat intre 10-18 octombrie pe un esantion de 1.039 de persoane, este de 3%.
"Faptul ca acest an electoral se va incheia este o veste buna, intrucat politicienii vor lasa deoparte disputele politice si vor aborda aspecte cheie. Indiferent de formula Guvernului dupa vot, ne asteptam sa asigure stabilitate si predictibilitate pentru mediul de afaceri", a declarat Mark Mobius, manager care administreaza active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.
Perspectiva unei victorii decisive a actualei coalitii aflate la guvernare, care sa-i dea premierului Ponta suficienta sustinere parlamentara pentru a-si pune in aplicare agenda, ar putea ajuta la castigarea increderii investitorilor, afirma Gyula Toth, care participa la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba Capital din Viena.
"Asteptarile sunt ca actualul guvern sa castige alegerile si sa ajunga la un acord cu FMI la scurt timp dupa, posibil chiar in primul trimestru. Daca are loc o schimbare in acest scenariu, ar putea avea impact negativ", a spus Toth.
Ponta si Basescu sunt ambii de acord ca Romania are nevoie de o intelegere cu FMI si UE anul urmator, la incheierea actualului acord preventiv, semnat in 2011. Romania nu a tras fonduri prin acordul in desfasurare.
Infrastructura Romaniei este printre cele mai slabe din UE, potrivit Bancii Mondiale. Romania, cu o dimensiune apropiata de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrazi, cu o lungime insumata de 500 de kilometri, noteaza Bloomberg.
Daca va castiga alegerile, coalitia aflata in prezent la guvernare intentioneaza sa adopte masuri care sa stimuleze economia si ar putea lua in considerare unele reduceri de taxe si majorari de salarii, potrivit programului prezentat. Alianta de opozitie a promis sa reduca cota unica de 16% si sa diminueze contributiile sociale.
Pe acelasi subiect: