Sistemul poate recunoaste fetele trecatorilor, poate accesa baza de date cu criminali cunoscuti si poate preveni astfel o crima inainte sa se intample.

Inca din 2013, chinezii ii prezentau premierului roman, aflat in vizita oficiala in China, sistemul de supraveghere, iar Victor Ponta se arata interesat.

As vrea sa implementez un asemenea sistem in Romania, dar mai inainte trebuie sa intreb presa daca e de acord si sa ii conving ca Guvernul va supraveghea totul”, spunea premierul Victor Ponta, in iulie 2013.

Acum vicepremierul Liviu Dragnea se afla in China si a discutat despre instalarea acestui sistem cu cele doua mari companii de telecomunicatii chineze.

"Am propus sa identifice un oras unde sa dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranta cetatenului", a spus Dragnea.

Ce nu stie vicepremierul este ca ZTE e pe cale sa instaleze un astfel de sistem intr-un oras din sudul Romaniei, proiect tinut deocamdata secret.

“Peste 40 de camere sunt aduse pentru acel oras, exista un software cu sistem de recunoastere a fetei, un centru de virtualizare a imaginii, un centru de stocare si un dispecerat de interventie care notifica politia locala sau alte unitati”, a explicat Lorian Vintila, director ZTE Romania.

Pretul unei astfel de camere de supraveghere ajunge la 500 de euro. Acum, atat ZTE cat si Huawei vor instala sisteme de supraveghere intr-un alt oras din Romania, pe care il vor stabili dupa discutii si cu premierul.

Monitorizarea traficului face parte dintr-un memorandum mai amplu semnat de guvern cu Huawei in noiembrie, care mai prevede realizarea unei infrastructuri nationale de informatii si comunicatii.

Huawei spune ca a instalat deja un sistem de monitorizare a traficului in Chisinau, in timp ce ZTE a montat 20.000 de camere de supraveghere pentru primaria din Marsilia, dar si sisteme similare in Londra sau Moscova.