"Am trait cu toate cele trei guverne si incerc sa dau fiecaruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul national deasupra interesului de partid si practic si-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al tarii, pentru a da sanse la reluarea dezvoltarii, pentru a reda romanilor demnitatea. O tara care imprumuta bani de la Fond ca sa-si plateasca salariile cu pensiile nu e o tara cu cea mai buna reputatie", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca multumeste si Guvernului Ungureanu pentru ca "nu a afectat parcursul de recuperare si de recuperare a dezechilibrelor", spunand ca acelasi lucru este valabil si pentru Guvernul Ponta.

"Mi-a fost teama - si va pot spune ca asta a fost perioada care mi-a dat increderea ca se poate coabita cu Guvernul Ponta - ca acest guvern ar fi putut lua masuri populiste, excesive, care sa strice din nou echilibrele, in perspectiva alegerilor din iarna. N-a facut-o si de aceea consider ca si-a adus contributia la atingerea rezultatelor de astazi", a spus presedintele.

Acesta a mai afirmat ca Romania a ajuns la stadiul la care nu se mai bate pentru supravietuire: "Trebuie sa reluam batalia pentru cresterea economica durabila, prin gasirea unui optim intre dezvoltarea bazata pe investitii si dezvoltarea stimulata de consum. Teoria ca stimularea excesiva a consumului este o soutie de crestere economica s-a dovedit a fi falsa. E clar ca trebuie gasit optimul de dezvoltare prin investitii si un consum optim care sa nu ne readuca la situatia din 2008."

Basescu a aratat anterior ca, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, Romania inregistreaza o datorie publica de 37,8% si un deficit bugetar de 2,9%. "Saltul de la 9% la 2,9% este enorm si nu e niciun stat din UE care sa fi avut deficit de 9% si sa-l reduca atat de repede. A fost un efort urias pe care l-au facut romanii si care a aratat ca natiunea romana e capabila de performanta", a adaugat presedintele. De altfel, seful statului le-a multumit romanilor pentru sacrificiile facute din anul 2010.

"Romania redevine o tara credibila pe pietele de capital"

El a precizat ca, in acest moment, Romania revine in parametrii Tratatului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele de capital.

"Acest lucru se datoreaza in primul rand romanilor, care au facut sacrificii, si eu le multumesc", a spus Traian Basescu.
Presedintele a mai explicat ca nu Romania ia decizia de iesire din procedura de deficit excesiv, ci Comisia Europeana, care, probabil in primele zile ale lunii mai, isi va exprima punctul de vedere.

Traian Basescu a amintit evolutia situatiei economice a tarii din 2008 si pana in prezent si argumentele care au dus la masurile de austeritate anuntate de el in mai 2010 si aplicate de guvern.