"Scopul nostru este sa luam decizii corecte la momentul potrivit si dupa dificultatile extraordinare din 2010, in 2011 Romania a inceput cresterea (economica, n.r.). O crestere de 2,2 procente a fost suficient de ridicata, daca ne uitam la cresterea din Uniunea Europeana. In 2012 a fost un an cu crestere, in 2013 va fi un an cu crestere, nu una substantiala, dar va fi o crestere de peste 1 procent", a sustinut seful statului, la Gala de premiere a echipelor castigatoare la Campionatul mondial de strategie si management organizat de Global Management Challenge Romania.

"In aceste zile avem satisfactia ca la momentul potrivit am fost buni manageri ai tarii noastre. Bineinteles ca niciun jurnalist nu va recunoaste acest lucru, dar trebuie sa admit ca sunt mandru de realitatea ca alte 20 de tari sunt in proceduri pentru deficit excesiv, iar Romania va fi prima tara inapoi pe traiectorie", a sustinut Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mentionat ca in conditiile in care Romania are un deficit bugetar de 2,5% in cash, respectiv 2,85% deficit pe ESA, situatia bugetara este echilibrata si sansele de crestere depind de Guvern, daca va lua deciziile corecte in perioada urmatoare.

Basescu a mai afirmat ca lectia crizei din Romania a fost legata de "obiceiurile proaste". "A fost un prost obicei sa crezi ca poti cheltui pentru o perioada mai lunga mai mult decat poti produce. Un alt obicei prost, care a fost desfiintat de masurile luate in 2010 a fost in legatura cu solutiile care ar fi putut determina dezechilibre macro-economice", a sustinut presedintele.

Presedintele a amintit momentul negocierilor cu FMI, cand, in urma consultarilor cu Guvernul si BNR, a refuzat cresterea cotei unice, precizand ca motivul a fost legat de faptul ca o crestere a taxelor ar fi adancit criza: "A fost decizia corecta, si nu a fost neaparat o decizie politica, cat mai degraba una manageriala. Pentru ca in acele momente, cand am decis sa transferam costurile crizei catre populatie si nu catre economie, ne-a permis sa reechilibram tara in opt luni de zile. Nu a fost o decizie pe care politicienii sunt pregatiti sa o ia in fiecare zi, a fost o decizie care a generat costuri politice enorme, mari dezamagiri in populatie, dar a fost o decizie care ne-a facut mandri ca am reechilibrat tara."

Seful statului a mentionat ca acest episod dovedeste faptul ca uneori "masurile neplacute" pot salva o companie, si in mod similat pot salva o tara. "Un manager, un politician de top trebuie sa ia decizii in termenii realitatii si nu in termenii visurilor", a subliniat Basescu.