Traian Basescu a atras atentia ca la 1 ianuarie 2014, la inceputul a exercitiului bugetar multianual al UE pentru perioada 2014-2020, Guverul va trebuie sa aiba pregatite "un numar mare de noi proiecte".

"Avem o estimare, sa spunem, pozitiva de crestere economica de 1,7% anul viitor, dar cu toate vestile bune, as face niste observatii, niste atentionari legate de doua aspecte. Primul este nevoia de a accelera absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana. Este clar ca nu ne poate multumi absorbtia actuala de numai 13,5% si mi se pare foarte important sa tinem cont de faptul ca noul exercitiu bugetar al UE incepe la 1 ianuarie 2014, deci peste cateva luni, ceea ce ar insemna ca acea data sa ne gaseasca cu un numar mare de proiecte pregatite spre a se trece la implementarea lor", a afirmat presedintele.

Seful statului a subliniat ca aceste probleme il "framanta" si a adaugat ca este convins ca si membrii Guvernului sunt la fel de preocupati, avand in vedere ca o rata de absorbtie ridicata ar asigura o crestere economica mai mare si locuri de munca.

"Sunt cateva lucruri care ma framanta, sunt convins ca va framanta si pe dumneavoastra si daca am reusi o absorbtie mai buna si din actualul exercitiu bugetar al UE si din viitorul, cu certitudine cresterea de 1,7% prognozata pentru anul viitor de agentii de rating straine ar fi doar un reper extrem de jos fata de ceea ce ar putea Romania. Cred ca ar trebui sa o facem pentru ca avem nevoie de locuri de munca", a adaugat Basescu.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni a fost prezent si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici. Dupa finalul ceremoniei, seful statului l-a chemat pe acesta, cei doi avand o discutie de cateva minute.