Ambasada Republicii Lituania la Bucuresti, in colaborare cu reprezentanta Comisiei Europene in Romania, a organizat la Bucuresti o conferinta de presa cu ocazia lansarii Presedintiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si Nicolae Idu, sef al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Intrebat daca Romania a indeplinit conditiile pentru a intra in Schengen, el a raspuns afirmativ: "Majoritatea statelor membre sunt de acord cu principiul cu conditionalitatile si anume ca Romania, Bulgaria sunt gata, sunt pregatite, dar sunt tari care nu sunt de acord cu acest lucru. Principiul UE, mai ale in Consiliu, nu este acela de vot, cine e pentru, cine e impotriva. E important sa se ajunga la o pozitie comuna, la unanimitate. Noi credem, ca si dumneavoastra, ca ati facut ce trebuia facut, dar nu am ce sa fac, nu am cum sa va ajut."

Anterior, ambasadorul fusese intrebat daca presedintia lituaniana este dispusa sa trimita un semnal puternic in sensul necesitatii acceptarii Romaniei in Schengen, asa cum a solicitat, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, el a evitat sa dea un raspuns transant, noteaza Mediafax.

Diplomatul l-a citat al presedintelui Lituaniei, care a afirmat ca aceasta tara "sustine puternic aspiratiile de aderare ale Bulgariei si Romaniei, cu conditia respectarii tuturor conditiilor". "Aceasta inseamna diplomatie, stiti…", a mai continuat Vladimir Jarmolenko.

"In sapte ani si jumatate Lituania nu si-a schimbat pozitia fata de aderarea la Zona Schengen. Ce inseamna Schengen? Inseamna o zona de libera miscare pentru cetatenii europeni, nimic mai mai mult", a adaugat acesta.

In timpul conferintei de presa, ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a aratat ca accesul in Schengen ramane o problema importanta pentru Romania. "Este o asteptare cat se poate de legitima, avand in vedere ca toate cererintele prevazute in aquis-ul comunitar au fost indeplinite. Ne asteptam ca presedintia lituaniana, in acesta problema, sa ajunga la un consens bazat pe faptul ca trebuie sa fie respectate drepturile cetatenilor europeni si ne asteptam ca noua presedintie sa trimita un semnal puternic in acest sens", a mentionat ministrul.

"Conform presedintiei noastre, putem sa incercam sa facilitam gasirea unei solutii in cadrul Comisiei Europene", a mentionat diplomatul.

Acesta a subliniat ca intalnirea va avea loc in toamna si va urma un raport, apoi o intalnire. "Acesta este primul pas si dupa Consiliul European din decembrie…si acum discutam aceste lucruri la nivel de presedintie, dar este important ca toate aceste aspect sa fie mentinute pe agenda. Acesta este raspunsul meu (…) un mecanism care sa insemne sa preiei conducerea, dar si sa ii tragic pe altii dupa tine, apoi vorbim de o troica de 18 luni", a atentionat ambasadorul Republicii Lituania.