Vodafone prezinta lista tarilor in care agentiile guvernamentale intercepteaza telefoanele clientilor sai. Pentru Romania, divulgarea acestei informatii este interzisa
Vodafone a dezvaluit vineri existenta unor conexiuni directe ale agentiilor guvernamentale la retelele grupului, care permit interceptarea conversatiilor in unele dintre tarile in care opereaza, insa pentru Romania si alte cateva state nu a putut prezenta informatii, acest lucru fiind interzis de legislatie.
Conexiunile agentiilor guvernamentale nationale sunt utilizate la scara larga in multe dintre cele 29 de tari care au avut pe parcursul anului trecut acces la reteaua grupului, inclusiv in baza unor mandate, a afirmat grupul, intr-un raport care rupe tacerea asupra utilizarii la scara tot mai larga de catre autoritati a interceptarilor retelelor telefonice si de transmisie de date pentru a spiona proprii cetateni, scrie publicatia britanica The Guardian, preluata de Mediafax.
Agentiile au instalat conexiuni directe la reteaua Vodafone si a altor operatori telecom, ceea ce le permite sa asculte si sa inregistreze live conversatii, iar in anumite cazuri sa localizeze persoanele.
In Romania, Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud si Turcia este interzisa dezvaluirea oricaror informatii legate de interceptarea convorbirilor telefonice si mesajelor, inclusiv daca astfel de capabilitati exista.
"Este infiorator ca guvernele sa poata accesa convorbirile telefonice cu simpla apasare a unui buton", a declarat directorul organizatiei Liberty, Shami Chakrabarti, citat de cotidianul britanic.
In circa sase din tarile in care Vodafone opereaza, legea obliga operatorii telecom sa instaleze conexiuni directe de acces sau sa permita autoritatilor sa faca acest lucru. Grupul nu a nominalizat statele, intrucat unele dintre acestea ar putea raspunde prin contramasuri incluzand arestarea unor angajati.
Sistemele directe de acces nu necesita mandate, iar companiile nu au informatii despre identitatea sau numarul clientilor vizati. Supravegherea in masa poate avea loc pe orice retea, fara ca autoritatile sa fie nevoite sa se justifice companiilor.
"Acestea sunt scenariile de cosmar pe care le imaginam. Nu as fi crezut niciodata ca operatorii telecom sunt complici in asemenea masura. Este un pas curajos al Vodafone si speram ca si alte companii sa prinda mai mult curaj in privinta dezvaluirilor, dar ceea ce avem nevoie este sa fim noi mai curajosi si sa luptam impotriva cererilor ilegale si chiar a legilor", a declarat Gus Hosein, director al organizatuei Privacy International, care a dat in judecata guvernul britanic pentru interceptari in masa.
Seful diviziei Vodafone pentru informatii cu caracter personal, Stephen Deadman, a admis existenta conexiunilor directe folosite de autoritati pentru interceptari.
"Facem un apel pentru a pune capat accesului direct ca modalitate pentru autoritati de a obtine date despre comunicatiile populatiei. Fara un mandat, nu exista vizibilitate din exterior. Daca primim o cerere, putem sa incercam sa ne opunem. Faptul ca autoritatile trebuie sa emita o hartie reprezinta o limita importanta asupra modului cum este folosita aceasta putere", a spus el.
Grupul britanic a facut apel ca toate conexiunile care ofera acces direct sa fie oprite, iar legile care le permit sa fie anulate.
Toate tarile ar trebui sa publice date despre numarul de mandate emise, potrivit Vodafone. Acestea sunt de doua tipuri - cele pentru continutul convorbirilor si mesajelor, precum si cele pentru metadate (date care descriu alte date - n.r.), care pot acoperi locatia utilizatorului unui dispozitiv, timpul si data comunicatiei, precum si persoanele cu care a comunicat.
Cotidianul The Guardian a realizat un tabel in care a inclus la categoria metadate si mandatele pentru informatii precum nume si adrese. Informatiile sunt pentru 2013 sau pentru cel mai recent an si includ date atat din raportul Vodafone, cat si disponibile de la autoritatile nationale. Un singur mandat poate viza, insa, sute de persoane si dispozitive, in timp ce o singura persoana poate fi tinta mai multor mandate.
Potrivit The Guardian, Malta este una dintre cele mai spionate tari din Europa. Vodafone a procesat 3.773 de cereri pentru metadate la o populatie de numai 420.000 de oameni.
In Italia, unde activitatile mafiei necesita un nivel mai ridicat de supraveghere, grupul britanic a primit 606.000 de cereri pentru metadate, mai mult decat in oricare alta tara. Spania, unde autoritatile au avut de luptat cu atacuri ale teroristilor islamisti si basci, Vodafone a primit peste 24.000 de mandate pentru continut.
Agentiile din Cehia au transmis aproape 8.000 de cereri pentru continut. Dupa Italia, Cehia este tara cu cea mai ridicata accesare de metadate, vizate de 196.000 de mandate in cel mai recent an pentru care au fost publicate cifre. Tanzania, una dintre putinele tari africane in care activeaza Vodafone, a emis 99.000 de mandate pentru metadate.
Tabelul intocmit de cotidianul britanic noteaza la Romania: "Este ilegala dezvaluirea oricarui aspect despre modul in care se efectueaza interceptarile".
Mai multe despre:
#Vodafone#interceptari telefonice
Pe acelasi subiect: