"Voi deschide o ancheta privind interceptarea telefonului mobil al cancelarului", a declarat Range. Magistratul a adaugat ca, in schimb, nu va fi deschisa o ancheta privind spionarea comunicatiilor a milioane de cetateni germani, dezvaluita tot de fostul consultant al NSA. 

Germania a fost socata in vara lui 2013 de dezvaluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, care au aratat un sistem amplu de supraveghere a convorbirilor telefonice si comunicatiilor pe Internet a milioane de cetateni germani si inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Merkel, timp de mai multi ani. 

Protectia vietii private este o tema foarte sensibila in Germania, marcata de dictatura nazista si comunism.

Scandalul a afectat considerabil relatia cu Statele Unite, traditional foarte apropiata. 

Deschiderea anchetei doar pentru interceptarea cancelarului Merkel a fost criticata de social-democrati (parteneri in coalitia de guvernare condusa de Merkel), precum si de opozitie (Verzii si stanga radicala Die Linke). 

Comisia de ancheta a fost infiintata la inceputul lui aprilie in Germania pentru a stabili in ce masura cetatenii si politicienii germani au fost vizati de interceptarile NSA si daca serviciile secrete germane erau la curent cu aceste activitati. Comisia parlamentara de ancheta are, de asemenea, in vedere audierea lui Edward Snowden, fie printr-o deplasare la Moscova, unde locuieste in prezent fostul consultant al NSA, fie printr-o videoconferinta.