Vodafone vrea astfel sa stimuleze ofertele sale pe segmentul televiziune si Internet de banda larga, spun surse apropiate situatiei.

Tranzactia a fost semnata, iar anuntul oficial va fi facut astazi. Preluarea Ono astepata aprobarea autoritatilor de reglementare, iar surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg ca cele doua companii nu se asteapta sa apara obstacole. 

Ono este concurent pe piata spaniola cu grupurile Telefonica si Orange. 

Preluarea va genera reduceri de cheltuieli de aproximativ 2 miliarde euro si sinergii evaluate la 1 miliard de euro in privinta veniturilor, potrivit unui comunicat publicat luni de Vodafone. 

Compania britanica va finanta achizitia din fonduri proprii si linii de credit disponibile. 

Tranzactia previne listarea la bursa a Grupo Corporativo Ono, aprobata saptamana trecuta de actionarii companiei spaniole. 

Printre actionarii Ono se numara fondurile de private equity Providence Equity Partners, CCMP Capital Advisors, Thomas H. Lee Partners si Quadrangle Capital Partners. Cele patru fonduri detin 54,4% din actiunile operatorului spaniol de cablu. 

Achizitionand Ono, Vodafone urmareste strategia folosita in Germania anul trecut, cand a cumparat Kabel Deutschland pentru 10 miliarde euro, inclusiv datorii.

Tranzactia a acordat Vodafone acces la 8,5 milioane de gospodarii din Germania, cea mai mare piata de telecomunicatii din Europa, si i-a crescut capacitatea de a vinde servicii combinate wireless, Internet si televiziune. Totodata, s-a accentuat concurenta cu Deutsche Telekom, de care Vodafone a depins pana in prezent pentru serviciile prin cablu.

Germania este cea mai mare piata a Vodafone, reprezentand circa 18% din vanzarile anuale.

Grupul britanic se extinde catre zona serviciilor fixe de televiziune si internet pentru a compensa declinul veniturilor din servicii mobile. Totodata, industria europeana de cablu a devenit o investitie atractiva in ultimii ani odata cu scaderea preturilor.

Saptamana trecuta, compania franceza Numericable a convenit preluarea operatorului de telefonie mobila SFR, controlat de Vivendi, pentru care a licitat si grupul Bouygues. 

Vodafone a vandut pentru 130 miliarde de dolari participatia detinuta la operatorul american Verizon Wireless. Directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a declarat anterior ca grupul dispune de 30-40 miliarde de dolari pentru investitii si a alocat 19 miliarde lire sterline pentru consolidarea infrastructurii de retea in urmatorii doi ani.