Analistii discuta de cateva luni intentia Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila din lume, de a prelua Liberty Global, pentru a contracara consolidarea in randul rivalelor din Marea Britanie si pentru a se extinde in Europa Occidentala.

O unire intre cele doua entitati ar duce la crearea unui lider al serviciilor de telecomunicatii, cu vanzari anuale de peste 80 miliarde de dolari, procesul urmand sa fie atent analizat de autoritatile de reglementare din tarile in care sunt prezente cele doua companii, inclusiv Germania, Marea Britanie si Olanda.

'Analizam fuziunea cu Vodafone din punctul nostru de vedere si ar exista sinergii substantiale daca vom gasi o modalitate de a lucra impreuna sau de a combina activitatea companiilor in Europa Occidentala', a declarat Malone.

Atractia Vodafone pentru Liberty Global este datorata retelei de cabluri ce poate oferi servicii de internet in banda larga in Marea Britanie si in cateva state europene.

Malone a citat beneficiile fuziunii pe pietele din Germania, Marea Britanie si Olanda. Capitalizarea bursiera a Vodafone se ridica la 93 miliarde de dolari, fata de 45 miliarde de dolari pentru Liberty Global. Din punctul de vedere al actionarilor, exista diferente uriase in modul in care sunt conduse companiile de telecomunicatii si cele de media, sustine presedintele Liberty Global.

Marti, actiunile Liberty au urcat cu 0,7%, la Bursa de la New York, tranzactionandu-se la 52,32 dolari, in timp ce la Londra titlurile Vodafone au inchis la 226,60 penny.

Malone a anuntat ca Liberty Global va achizitiona operatori de telefonie mobila in tarile in care are o prezenta solida, cum ar fi Olanda. Luna trecuta, Liberty Global a cumparat operatorul belgian Base, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Recent, Vodafone a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 19 miliarde de lire sterline (32 de miliarde de dolari) pana in luna martie 2016 pentru modernizarea retelei, ceea ce va permite companiei sa ofere mai multe servicii prin combinarea telefoniei mobile cu internetul si televiziunea.

Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, care ofera o gama de servicii ce include voce, mesaje, date si comunicatii fixe. Vodafone are divizii in 26 de tari, 54 de retele partenere in intreaga lume si operatiuni de broadband fix in 17 tari.

UPC Romania, una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii de pe piata locala, este afiliata la Liberty Global, liderul industriei mondiale de comunicatii prin cablu, cu operatiuni in 14 tari. Brandurile Liberty Global includ: Virgin Media, UPC, Unitymedia Kabel BW, Telenet si VTR.