Google a finalizat cea mai mare tranzactie din istorie. A preluat Motorola Mobility, pentru 12,5 mld. dolari
Google a finalizat preluarea companiei Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari, cea mai mare achizitie a companiei de pana acum, si a numit o noua echipa de conducere la producatorul de telefoane mobile, a anuntat, marti, operatorul celui mai mare motor de cautare online, citat de Reuters.
Autoritatile din China au pus insa o conditie: Android gratis timp de 5 ani.
"Suntem incantati de faptul ca afacere a primit aprobarea in toate jurisdictiile" au spus cei de la Motorola Mobility, intr-un email oficial confirmand astfel ca afacerea a primit aprobarea Chinei. Potrivit legislatiei chineze, companiile care desfasoara afaceri pe aceasta piata si care inregistreaza venituri globale anuale de peste 10 miliarde de yuani (echivalentul a 1,5 miliarde de dolari) si venituri in China de 400 de milioane de yani trebuie sa ceara aprobarea guvernului de la Beijing pentru achizitie.
Este cea mai mare achizitie din industrie, pe acest segment, din ultimul deceniu.
"Pozitia noastra, referitoare la achizitionarea Motorola nu s-a schimbat, asteptam cu nerabdare sa incheiem afacerea", au spus, la randul lor, cei de la Google, intr-un comunicat oficial. De asemenea, compania a confirmat ca a primit aprobarea autoritatilor chineze.
Google a cumparat actiunile Motorola la 63% mai mult decat valoarea lor tranzactionata pe bursa, in 2011, potrivit Washington Post. Actiunile Motorola au crescut cu 59% in urma anuntului, in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii bursei new-yorkeze.
Lupta pe patente
Google, al carui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility si companii precum Samsung Electronics, a obtinut astfel patente necesare sa concureze mai eficient iphone-urile Apple.
Anul trecut, Google nu a reusit sa cumpere mii de patente de la compania falimentara Nortel.
Directorul juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple, Oracle si alte companii ca s-au coalizat pentru a impiedica ascensiunea Android, prin achizitia de brevete.
Acum Google are in posesie 17.000 de patente detinute de Motorola, ce vor face diferenta in lupta contra rivalilor "de-o viata" Apple si Microsoft, scrie Financial Times.
Larry Page, despre achizitia Motorola
Intr-un comentariu pe blogul oficial al Google, CEO-ul companiei, spunea anul trecut ca de la lansarea platformei Android in 2007, peste 150 de milioane de telefoane mobile folosesc acest sistem, iar numarul lor creste cu 550.000 de unitati zilnic. Acest lucru inseamna ca sistemul de operare este instalat pe aparatele a 39 de producatori, din 231 de retele si din 123 de tari. "Tinand cont de succesul Android am cautat metode de a schimba sistemul acestuia. Acesta este si motivul pentru care am achizitonat Motorola", afirma el.
Page mizeaza pe "potentialul diviziei de smartphone-uri si set-up box-uri" si vede o sursa de crestere importanta pe acest segment.
Cine se teme de Google
Spre deosebire de sistemul de operare folosit de Apple, Google a mentionat faptul ca Android este "deschis tuturor si nu va putea fi folosit exclusiv de niciun producator". Nu este pentru prima data cand compania americana incearca sa calmeze pietele. A facut acelasi lucru si in cazul YouTube, care a platit pentru retransmiterea programelor de televiziuni si a retelele de cablu.
Asa ca, Google poate spune ca achizitia Motorola nu va inseamna tratament preferential pentru un anumit producator, insa interesele actionarilor care vor ca divizia cumparata sa aiba servicii exclusive se va ciocni de interesele celorlalti producatori, ale caror interese Google spune ca le protejeaza. Daca a cumparat acum un producator de telefoane, ce il impiedica sa cumpere un publisher sau un studio de productie de film, se intreabau cei de la The New Yorker.