Samsung rescrie istoria. Sud-coreenii sustin ca au descoperit tehnologia 5G, cu care vom vedea continut 3D si ultra HD pe telefon
Samsung sustine ca a creat tehnologia care ar putea sta la baza retelelor 5G, succesorul actualului 4G, un standard in domeniul comunicatiilor mobile, scrie BBC.
Compania a anuntat ca noul echipament este capabil sa transmita date de peste 1GB, pe distante de pana la 2 kilometri si sugereaza ca tehnologia va permite utilizatorilor sa transmita imagini video ultra HD, in timp ce se afla in miscare.
Expertii sunt insa putin mai sceptici si spun ca totul depinde de context. Profesorul Rahim Tafazolli, de la Universitatea Surrey (Marea Britanie), e de parere ca, si in cazul in care sud-coreeni ar fi pus la punct aceste lucruri, ele nu reprezinta decat “o mica parte din puzzle-ul complet” necesar dezvoltarii retelelor 5G.
Samsung sustine ca a inventat si “prima tehnologie de emisie-receptie cu dispunere care se adapteaza”, o inovatie care permite ca o parte din banda radio Ka de frecventa inalta sa fie folosita pentru transmisii de date celulare. Potrivit companiei, echipamentul cu 64 de elemente de antena trateaza si problema frecventei, care, in cazul undei Ka, poate suferi de o pierdere a calitatii semnalului, pe timp de ploaie.
“Succesul recent al Samsung in dezvoltarea tehnologiei de emisie-receptie cu dispunerea adaptabila ne-a adus cu un pas mai aproape de aducerea pe piata a comunicatiilor 5G”, spune Chang-Yeong Kim, seful Centrului de Media Digitale si Comunicatii din Seul.
Conform unui comunicat de presa, compania spera ca dispozitivele care sa aiba la baza aceasta tehnologie ar putea fi comercializate pana in 2020, oferind transferuri mobile de date “de pana la patru ori mai rapide” fata de capacitatea de astazi a retelelor 4G.
“Rezultatul va fi ca abonatii vor putea sa se bucure de o gama larga de servicii, cum ar fi jocuri si filme 3D, streaming in timp real pentru continut UHD (ultra high definition) si servicii medicale operate de la distanta”, se mai arata in comunicat.
Profesorul Tafazolli subliniaza insa ca vor mai trece inca ani buni pana cand standardul 5G va fi pus la punct. Acesta crede ca o problema mai importanta o reprezinta in schimb cererea in crestere pentru folosirea retelelor de telefonie mobila, un lucru care ar trebui sa ii preocupe mai mult pe producatori.
“Unele companii pun in continuare prea mare accent pe viteza cand vine vorba de trecerea de la o generatie la alta. In opinia mea, 4G-ul produce o viteza decenta si ceea ce ar trebui sa ne preocupe acum este factorul de capacitate”, spune Tafazolli.
Departamentul de cercetare pe care profesorul il conduce la Universitatea din Marea Britanie este fondat de catre Samsung, Huawi, Fujitsu si de guvernul britanic, printre altii, dar activitati similare se desfasoara si in Japonia sau China. Discutiile despre care parte a spectrului radio sa fie folosita vor avea loc la Conferinta Mondiala a Radiocomunicatiilor, organizata de Natiunile Unite in 2015.
Pe acelasi subiect: