Românii au cumpărat mai puține telefoane inteligente, anul trecut, dar mai scumpe și mai sofisticate. Samsung își păstrează poziția de lider
Smartphone
Piaţa de smartphone-uri din România a stagnat oarecum în 2017, după mai mulţi ani de creştere rapidă, arată datele International Data Corporation (IDC).
Astfel, numărul de unităţi vândute a scăzut uşor cu aproape 4% până la 3,1 milioane unităţi, dar valoarea pieţei a fost similară cu cea din 2016, la 687 milioane dolari, scrie Agerpres.
Acest rezultat a fost unul dezamăgitor pentru mulţi producători, având în vedere că economia românească a crescut cu 7% în 2017 comparativ cu 2016, şi în ultimul trimestru al anului trecut a avut cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană.
"Românii încep să cumpere telefoane mai sofisticate. Acum aleg în principal dispozitive 4G, cu ecrane mai mari decât până acum. Revenirea economică s-a reflectat în tranziţia spre telefoanele din intervalul de preţ 200-300 de dolari, precum şi spre modelele premium, care sunt acum cele mai importante categorii în termeni de volum de pe piaţa de smartphone", a declarat analistul IDC, Alexandra Rotaru.
Grupul sud-coreean Samsung şi-a păstrat poziţia de lider pe piaţa de smartphone-uri din România. Aşa cum se întâmplă şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, liderul Samsung este concurat de grupul chinez Huawei, care şi-a majorat livrările în România în fiecare trimestru din 2017, iar în ultimele trei luni ale anului trecut a fost responsabil pentru mai mult de 20% din piaţă.
De asemenea, relansarea smartphone-urilor marca Nokia a avut succes în România, o ţară unde telefoanele mobile tradiţionale s-au vândut bine în mod tradiţional. Noile smartphone-uri marca Nokia au controlat 4,8% din piaţă, cel mai mare procent din orice ţară din Europa Centrală şi de Est.
Ca urmare a creşterii competiţiei, producătorul local Allview a înregistrat o scădere a livrărilor de smartphone-uri cu 40% în 2017, comparativ cu 2016. Portofoliul de telefoane Allview, majoritatea dispozitive 3G, au fost ocolite de consumatori, care au optat pentru modele 4G cu ecrane mai mari de la producătorii internaţionali.
Majoritatea românilor cumpără telefoane dual-SIM, care controlează aproape trei sferturi atât din piaţa de smartphone-uri cât şi în cazul pieţei de telefoane mobile tradiţionale.
Potrivit estimărilor IDC, piaţa de smartphone-uri din România va înregistra o creştere moderată începând din 2018, iar primele modele 5G vor fi introduse în 2020.
Pe acelasi subiect: