Fiul presedintelui grupului Samsung si nepotul fondatorului sau, Lee Jae-Yong, 48 de ani, a fost interogat de mai multe ori intr-o afacere care a dus la destituirea presedintelui sud-coreean Park Geun-Hye.

Procurorii il acuza pe Lee Jae-Yong ca a oferit 43 miliarde de woni (35 milioane de euro) unei companii si mai multor fundatii infiintate de Choi Soon-sil, o veche prietena a presedintelui Park Geun-hye, in schimbul sprijinul fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a doua din filialele Samsung in 2015.

Luna trecuta, o solicitare privind emiterea unui prim mandat de arestare care il viza pe Lee Jae-Yong a fost respinsa de un tribunal din Seul, estimand ca probele nu sunt suficiente pentru a justifica arestarea.

Anchetatorii sustin ca in ultimele saptamani au descoperit noi probe in acest dosar. "Am facut o cerere pentru emiterea unui mandat de arestare impotriva lui Jay Y. Lee", au anuntat anchetatorii fara a oferi alte detalii.

Lee Jae-Yong est de facto conducatorul Samsung dupa criza cardiaca suferita de tatal sau in 2014. Daca Lee ar fi arestat aceasta ar fi o lovitura grava data Samsung, cel mai mare producator mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie si televizoare cu ecran plat, deoarece ar afecta luarea unor decizii strategice cu privire la investitii si achizitii. In plus, acest scandal vine la scurt timp dupa ce Samsung a retras de pe piata telefoanele Galaxy Note 7 din cauza unor probleme la baterie.