Utilizarea acestor servere de catre diverse institutii ale statului american, retelele de telefonie si unele companii ar putea reprezenta vulnerabilitati pentru securitatea SUA, astfel ca tranzactia va atrage o verificare atenta din partea Comisiei pentru Investitii Straine in SUA, au declarat surse apropiate situatiei pentru Bloomberg, potrivit Mediafax.

Comisia este responsabila de investigarea riscurilor pe care le reprezinta pentru securitatea nationala achizitia unor companii americane de catre straini.

"Orice strain care vizeaza o astfel de achizitie va fi verificat cu foarte mare atentie de comisie", a declarat Anne Salladin, fost oficial al Trezoreiei SUA, care a lucrat in trecut si pentru Comisia pentru Investitii Straine in SUA. Salladin este angajata in prezent la firma de avocatura Stroock & Stroock & Lavan, din Washington.

Lenovo a anuntat in ianuarie preluarea printr-o tranzactie de 2,3 miliarde de dolari a diviziei IBM si a cerut aprobarea Comisiei pentru Investitii Straine, a spus una dintre surse.

Achizitiile de companii americane de catre investitori din China sunt tot mai multe, sporind tensiunile intre Washington si Beijing in privinta accesului chinezilor la tehnologie americana. Verificarile derulate de Comisie pot dura chiar si 75 de zile.

Lenovo, care in 2005 a cumparat si divizia de PC-uri a IBM, a transmis Comisiei ca nu va avea acces la serverele existente in SUA, intrucat IBM va continua sa ofere servicii de mentenanta pentru acestea timp de cinci ani, cu posibilitatea extinderii acestei perioade, a spus una dintre surse.

O analiza a Bloomberg privind contractele de achizitie arata ca printre institutiile americane care au cumparat servere IBM se numara Pentagonul, FBI si Departamentul pentru Securitate Nationala.

Serverele sunt utilizarte la scara larga si de operatorii de telefonie mobila AT&T, Verizon Communications si Sprint.

Congresul si Presedintia SUA au incercat in trecut sa blocheze afacerile din SUA ale producatorilor chinezi de echipamente de telecomunicatii Huawei si ZTE.