"Consumatorii au început să se orienteze către telefoane cu o valoare mai mare, arătând o preferinţă în achiziţie către flaghship-urile producătorilor. În decizia de achiziţie, consumatorii au fost ajutaţi de ofertele operatorilor, dar şi de promoţiile agresive ale retailerilor, atât offline, cât şi online. Pe lângă schimbarea comportamentului utilizatorilor, evoluţia pieţei de smartphone-uri a fost determinată şi de creşterea consumului la nivel general, dar şi de schimbarea strategiei producătorilor de smartphone-uri care au lansat în piaţă mai multe modele de telefoane din segmentele middle şi high, mutând astfel şi atenţia consumatorilor către aceste categorii de smartphone-uri", se arată în cercetarea Avenir Telecom.

Potrivit sursei citate, preţul mediu al smartphone-urilor vândute în România a depăşit, în primele şase luni din acest an, valoarea de 200 de euro, în creştere cu peste 13% faţă de preţul mediu înregistrat anul trecut.

Totodată, la nivel general, piaţa telefoanelor inteligente din România a înregistrat un salt de circa 40% în intervalul de referinţă.

Cercetarea de specialitate relevă că, în perioada ianuarie - iunie 2018, românii s-au orientat, în achiziţia de smartphone-uri, către telefoane din gamele medie şi de top disponibile în piaţă. Mai mult, aceştia şi-au dorit telefoane cu o durată de viaţă a bateriei din ce în ce mai mare.

În acelaşi timp, dezvoltarea pieţei de profil a fost susţinută şi de către operatorii telecom, care au dat posibilitatea utilizatorilor să achiziţioneze smartphone-uri împreună cu internet 4G nelimitat, la preţuri începând chiar şi cu 5 euro/lună.

Avenir Telecom este unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane, accesorii de telefoane mobile şi servicii de telecomunicaţii din România şi subsidiara locală a grupului francez Avenir Telecom SA (AVT: PAR), distribuitor de echipamente şi servicii de telecomunicaţii din Europa şi producătorul şi distribuitorul accesoriilor şi telefoanelor Energizer.