Huawei a vândut 54,2 milioane de telefane inteligente în trimestrul al doilea, cu 41% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind astfel producătorul de iPhone, pentru prima dată în istorie, potrivit datelor firmei de cercetare de piață IDC.

Astfel, producătorul chinez deține 16% din piață, în timp ce cota de piață a Samsung este de 21%, iar cea a Apple de 12%. Alți doi producători chinezi - Xiaomi și Oppo - completează următoarele poziții în top 5.

Producătorii de telefoane inteligente din China au crescut semnificativ, pe de o parte datorită influenței tot mai mari pe care o au pe piața locală, cât și ca urmare a creșterii livrărilor dincolo de granițele țării.

Huawei a pătruns masiv în Europa și Africa, în condițiile în care vânzările pe piața americană s-au prăbușit. Apple, pe de altă pate, își menține tendința de a vinde telefoane la prețuri mult mai ridicate față de concurență, ceea ce a ajutat-o să obțină venituri peste așteptări în trimestrul de referință.

“Importanța depășirii Apple de către Huawei nu poate trece neobservată. Este pentru prima dată în ultimii șapte ani când tandemul Samsung și Apple nu mai ocupă primele două poziții. Excluderea Huawei de pe piața americană a obligat-o să intre masiv pe piețele din Asia și Europa și să-și atingă obiectivele”, explică Ben Stanton, analist senior la firma de cercetare Canalys.

Apple obţine rezultate peste aşteptări, datorită prețurilor mari la iPhone

Apple a obţinut rezultate peste aşteptărilor analiştilor în trimestrul al treilea fiscal, datorită vânzărilor de iPhone-uri mai scumpe şi a veniturilor generate de servicii precum App Store, Apple Music şi iCloud, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Apple a depăşit aşteptările analiştilor parţial datorită vânzării unui număr mai mic de iPhone-urilor, care au fost însă mai scumpe. Compania a vândut 41,3 milioane de telefoane, în timp ce analiştii prognozaseră 41,8 milioane de unităţi.

Compania a raportat venituri de 53,3 miliarde de dolari şi un profit de 2,34 de dolari pe acţiune, în timp ce analiştii au anticipat venituri de 52,3 miliarde de dolari şi 2,18 dolari pe acţiune, potrivit Thomson Reuters.

Veniturile din servicii au fost de 9,5 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor, de 9,1 miliarde de dolari.

Veniturile au inclus 236 de milioane de dolari obţinute din rezolvarea unor procese, cum ar fi o dispută veche cu Samsung Electronics.

Preţul mediu de vânzare al iPhone a atins 724 de dolari, depăşind aşteptările analiştilor, de 694 dolari, conform datelor FactSet.

Directorul financiar al Apple, Luca Maestri, a declarat că preţurile mari de vânzare au fost susţinute de vânzările modelelor mai noi şi mai scumpe, între care se află şi modelul iPhone X, de 999 de dolari. Maestri a mai spus că iPhone X a fost cel mai popular model în trimestrul al treilea.

Apple, cea mai valoroasă companie tehnologică din lume, a estimat pentru trimestrul patru fiscal venituri de 60-62 miliarde de dolari, care vor include vânzările unor noi modele de telefoane, în timp ce analiştii se aşteptau la 59,6 miliarde de dolari.