"Din 7 aprilie, Orange Romania va utiliza integral tot spectrul de frecvente pe care l-a achizitionat in septembrie 2012. Romania este a noua tara din lume unde este prezenta o retea 4G+. Suntem al doilea operator din estul Europei cu 4G+ si primul din Romania", a declarat luni directorul tehnic al operatorului, Stefan Slavnicu. 

Prezenta in toate resedintele de judet, precum si in alte orase din Romania, tehnologia 4G va furniza clientilor din peste 1.000 de localitati viteze medii reale de descarcare (download) de 30 Mbps si incarcare (upload) de 15 Mbps. 

"Impreuna cu noua gama de optiuni dedicate, aceste viteze pot urca la viteze medii reale de download de 60 Mbps si upload de 30 Mbps", a spus Slavnicu. 

Tot din 7 aprilie, Orange Romania va permite clientilor din sase orase sa testeze reteaua 4G+, care va permite viteze de transfer de pana la 300 Mbps pentru descarcare (download), utilizand echipamente de furnizate de producatorul chinez Huawei.

Incepand de luni, toate abonamentele Orange au trafic de internet 3G+ inclus, la viteze medii reale de descarcare (download) de 6,5 Mbps, cu acoperire de 94,08% din populație. 

Pentru a beneficia de viteze sau trafic de internet superioare celor incluse in abonament, din 7 aprilie, clientii vor putea alege una dintre optiunile noi dedicate. In plus, minutele nationale din noile abonamente Cangur si Pantera pot fi folosite pentru apeluri internationale catre retelele fixe si mobile din tarile Uniunii Europene, SUA si Canada. 

De asemenea, noii clientii care aleg abonamentele Pantera isi vor putea folosi minutele, mesajele scrise si traficul de internet in roaming prin optiunea Go Europe si vor face un nou pas catre o comunicare fara granite in interiorul spatiului european. 

Totodata, cei care aleg un abonament Pantera au acces la internet 4G si primesc gratuit inca o cartela SIM, pentru a folosi acelasi trafic de internet inclus in abonamentul lor pe un al doilea dispozitiv - tableta sau modem. 

La inceputul anului trecut, Orange Romania a anuntat ca va investi in 2013 peste 100 milioane de euro in dezvoltarea retelei, fondurile urmand sa fie alocate atat pentru infrastructura 2G si 3G, cat si 4G, suma fiind similara cu bugetul alocat in 2012 si 2011. 

"Anul trecut am investit 130 milioane de euro in infrastructura Orange Romania", a afirmat Fallacher. 

Orange este liderul pietei romanesti de telefonie mobila, dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.  Principalii concurenti ai companiei sunt Vodafone (Marea Britanie) si Cosmote, parte a grupului elen OTE, controlat de Deutsche Telekom si care mai detine in Romania compania Romtelecom.

Vodafone creste viteza in reteaua 4G la 150 Mbps si lanseaza un serviciu de plati de pe mobil 

Vodafone Romania va creste, de marti, viteza de transfer a datelor in reteaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, ca urmare a utilizarii spectrului de frecvente achizitionat in 2012, iar urmatorul prag de viteza testat, de 300 Mbps, va fi disponibil tot din acest an. 

"In cateva zile, Vodafone Romania va ridica viteza 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, la nivel national, dezvoltare posibila odata cu utilizarea licentelor in noul spectru radio. Urmatorul prag de viteza, de 300 Mbps, este deja testat in reteaua Vodafone Romania si va fi disponibil clientilor in cursul anului", a declarat, luni, directorul general interimar si directorul tehnic al operatorului, Giovanni Chiarelli. 

In noul an fiscal (aprilie 2014 - martie 2015), Vodafone Romania va extinde numarul de puncte de acces (site-uri) 4G, pentru a acoperi 70% din populatia urbana pana in martie 2015. De asemenea, pana in martie 2016, toata populatia urbana din Romania va avea acces la acoperirea retelei 4G a Vodafone Romania. 

Potrivit datelor operatorului, serviciile 4G ale Vodafone Romania sunt disponibile in Bucuresti si alte noua orase ale tarii - Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara. 

"Din august 2013, am inregistrat o crestere puternica a traficului 4G in reteaua noastra. De asemenea, numarul terminalelor compatibile 4G si numarul clientilor care utilizeaza simultan reteaua 4G au crescut semnificativ, in ultimele sase luni. Modelul nostru de business se bazeaza pe investitii accelerate, in zonele care inregistreaza crestere. Din acest motiv, am decis sa ne indreptam catre urmatorul nivel al dezvoltarilor 4G, in ce priveste viteza si acoperirea retelei. Am inceput deja sa testam viteza de 300 Mbps in reteaua noastra, iar aceasta va fi disponibila clientilor nostri in cursul anului", a afirmat Chiarelli. 

La inceputul acestui an, Vodafone Romania a anuntat investitii suplimentare de 55 de milioane de euro in retea si in magazine, pentru urmatorii doi ani, alocate prin programul global "Spring", care vizeaza accelerarea investitiilor tehnologice pentru operatiunile grupului britanic Vodafone. 

Reprezentantii Vodafone Romania au anuntat luni si disponibilitatea unui serviciu care permite clientilor operatorului sa trimita si sa primeasca bani sau sa efectueze plati cu ajutorul telefonului mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar. 

Denumit M-Pesa, serviciul este disponibil, pentru prima data in Europa, in reteaua 4G a Vodafone Romania, precum si in retelele 3G si 2G, pentru orice client al operatorului, abonat sau utilizator de cartela, indiferent de tipul de telefon folosit. 

"Cu o rata de adoptie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plati, mai ales pentru romanii care nu au inca un cont bancar - care reprezinta circa 40% din populatia tarii. Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri ce detin un cont bancar si cauta confortul si usurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone Romania devine prima operatiune europeana din grupul Vodafone detinatoare de licenta de moneda electronica", a declarat directorul comercial pe segmentul business al Vodafone Romania, Andrea Rossini. 

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot, prin intermediul telefonului mobil, sa trimita si sa primeasca bani, sa alimenteze cartela Vodafone, sa plateasca facturile, sa cumpere bunuri si servicii din magazinele partenere.  Serviciul poate fi activat de catre orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa.

Odata ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot sa depuna numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata printr-un SMS. Dupa depunerea banilor in contul M-Pesa, clientul poate sa faca toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla, au control complet asupra contului lor, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator.  M-Pesa se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma. 

Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa pe tranzactie, intre 2,5 si 30 de lei, in functie de suma. Disponibilitatile din conturile M-Pesa nu sunt purtatoare de dobanda.  In prezent, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone si ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest si Agroland, in care serviciul se afla in proces de implementare graduala.  In urmatoarele 12 luni, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.  M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de grupul Vodafone si lansat in anul 2007.  La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi si circa 165.000 de agenti autorizati, la nivel mondial. Clientii M-Pesa activi au tranzactionat peste 900 milioane de euro pe luna. 

Vodafone Romania este al doilea jucator local de telefonie mobila dupa numarul de clienti si cifra de afaceri.