Gigantii din telecom vor cresterea tarifelor. CEO-ul Orange: "Europa nu mai are bani"
CEO-ul Orange, Stephane Richard. Sursa foto: Mediafax
Sefii celor mai importanti operatori telecom din Europa, Orange, Vodafone si Deutsche Telekom, se plang la unison ca nu mai fac bani in Europa si ca noile reglementari privind taierea tarifelor de roaming nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.
“Marea noastra problema in Europa e ca nu avem crestere. Europa trebuie sa accepte ideea ca preturile pentru servicii, pentru noua tehnologie si pentru transmisiunile de date prin fibra si Internet broadband trebuie sa creasca. Daca nu, nu vad cum ne-am putea descurca. Europa nu mai are bani”, a spus directorul executiv al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Reducerea tarifelor de interconectare va diminua veniturile anuale ale operatorlor telecom cu 200 milioane euro, situatie care va afecta dinamica investitiilor in infrastructura, mai ales in sectorul 4G, si va conduce la subventionarea companiilor de profil din afara tarii, sustin operatorii.
"Impactul propunerii ANCOM l-am estimat la circa 200 milioane de euro ca venituri nerealizate de toti operatorii locali, fapt care va reduce semnificativ veniturile totale ale acestora. Masura va ieftini si apelurile din afara spre Romania. In acest context, argumentele pentru investitii viitoare sa fie o provocare mai mare, ca sa nu spunem foarte mare", a afirmat directorul general al Vodafone Romania, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment organizat de Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), citat de Mediafax.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a spus ca reducerea tarifelor de interconectare va conduce la subventionarea operatorilor din afara tarii.
"Noi, operatorii locali, ii vom subventiona pe cei din Germania, dar nu numai pe ei, ci si pe cei din alte state ale UE, plus pe cei de pe alte continente din cauza diferentei dintre tarifele de interconectare din Romania, mai scazute, si cele practicate in alte state, mai mari. Astfel, operatorii romani, care activeaza pe o piata cu tarife de interconectare mai mici, ii vor subventiona pe cei din Germania, unde tariful de interconectare este mai mare", a precizatFallacher.
Potrivit lui Fallacher, industria locala a telecomunicatiilor va pierde circa 8% din valoare, pe care a estimat-o la 3 mliarde de euro, din cauza reducerii tarifelor de interconectare.
Seful Romtelecom si Cosmote Romania, Nikolai Beckers, a spus ca, pe langa reducerea de venituri de 200 milioane de euro, trebuie luata in calcul si investitia in 4G in urmatorii ani, preconizata la 300 milioane de euro.
"Vom avea o lipsa de 500 milioane de euro, o suma importanta in contextul actual, care trebuie acoperita intr-un fel sau altul. Una din optiuni ar fi majorarea tarifelor practicate pentru clientii finali, dar piata romaneasca nu va accepta o astfel de masura si este normal sa se intample asa. Pe de alta parte, pentru a avea servicii de calitate si o infrastructura buna, avem nevoie de investitii si, in acest context, trebuie sa ajungem la un compromis cu autoritatea de reglementare", a spus Beckers.
La finele lunii august, autoritatea de reglementare (ANCOM) a anuntat ca va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe.
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.
Mai multe despre:
#telecom#tarife de interceptare
Pe acelasi subiect: