Washington Post scrie, in baza unor documente furnizate de fostul consultant al NSA refugiat in Rusia, dar si a unor informatii primite din surse anonime, ca programul, denumit MYSTIC, a fost lansat in 2009 si a ajuns la capacitate maxima in 2011, avand drept tinta o anumita tara, neidentificata. 

Cotidianul american a precizat ca, la solicitarea autoritatilor americane, nu dezvaluie o serie de detalii care ar permite identificarea tarii in care acest sistem este in prezent utilizat.

Sase tari ar putea fi vizate. 

Unul din instrumentele programului permite "recuperarea inregistrarilor care nu pareau a fi de interes in momentul apelului initial".  Proiectul initial al programului prevedea inregistrarea "tuturor converstțiilor" dintr-o tara si pastrarea lor timp de o luna.

Daca informația se va dovedi exacta, acest program ar fi cel mai puternic pe care il detine agentia.

"NSA a incercat dintotdeauna sa inregistreze totul si de-acum are aceasta capacitate", a reactionat Jameel Jaffer, de la Asociatia pentru apararea libertatilor individuale American Civil Liberties Union (ACLU). 

NSA nu a facut comentarii pe marginea noilor dezvaluiri, insa a reafirmat ca misiunea sa este de a identifica eventuale amenintari impotriva "marelui si complexului sistem modern de comunicatii globale".