“Becoming Steve Jobs”, o noua carte depre viata fondatorului Apple, scrisa de Brent Schlender si Rick Tetzeli, dezvaluie faptul Jobs a refuzat furios propunerea lui Cook, in ciuda faptului ca avea o grupa sanguina foarte rara si sansele sa gaseasca un donator compatibil erau foarte scazute.

Potrivit autorilor cartii, care prezinta viata lui Jobs din momentul in care s-a lansat in afaceri si pana cand a ajuns sa conduca cea mai mare companie din lume, Cook i-a facut propunerea lui Jobs in 2009, in timpul unei vizite obisnuite pe care i-o facea prietenului sau.

Jobs era bolnav inca din 2003, iar starea lui se inrautatise de la an la an. Sase ani mai tarziu, foarte slabit si obosit, astepta pe un pat de spital un transplant de ficat care nu mai venea, din cauza grupei de sange foarte rare.

Cook era convins ca Jobs va muri daca doctorii nu gaseau un ficat compatibil, astfel ca i-a propus sa-i doneze o parte din ficatul sau, operatie care nu prezenta niciun risc pentru el, ficatul fiind un organ care se regenereaza.

Jobs s-a suparat cand i-a facut propunerea, sustinand ca nu poate sa-l supuna unei astfel de operatii riscante. Intr-un final, Jobs a facut transplantul de ficat in 2009, dar a murit doi ani mai tarziu din cauza recidivei cancerului pancreatic de care suferea de zni de zile.

Cook a vorbit in repetate randuri despre afectiunea pe care o avea pentru Jobs. Anul trecut a declarat, pentru Bloomberg, ca Jobs este inca in inima lui si ca biroul acestuia de la etajul patru din sediul central al Apple inca are pe usa numele lui Steve Jobs si este pastrat exact asa cum era in timpul vietii lui.

“Becoming Steve Jobs” prezinta, totodata, si drumul parcurs de Apple de la infiintare si pana la gigantul tehnologic pe care il stim astazi. Potrivit cartii, care va fi lansata pe 24 martie, Jobs si seful Disney Bob Iger ay vrut sa cumpere Yahoo! impreuna, micare care ar fi permis Apple sa-si faca intrarea intr-o zona dominata acum de Google.