Potrivit unei estimari Morgan Stanely, Google plateste un comision de un miliard de dolari anual catre Apple, pentru ca acesta sa instaleze motorul sau de cautare pe toate device-urile care ruleaza iOS.

Si se pare ca este o suma foarte bine cheltuita, pentru ca raportarile arata ca Google face mai multi bani de pe urma sistemului de operare de la Apple, decat ii vin de pe telefoanele cu Android. Astfel, chiar daca in piata sunt mai multe telefoane care folosesc Andriod, se pare ca dispozitivele de la Apple genereaza mai mult trafic pe internet.

Daca Marissa Mayer va putea sa faca aceasta miscare – de reusita careia multa lume se indoieste, va fi o lovitura fara precedent pe care Yahoo! o va da rivalului Google, cu care se razboieste de ani de zile. Dar acest lucru inseamna si ca Yahoo! va trebui sa ofere comisonae mai generoase in comparatie cu Google pentru a bate palma cu Apple.

Banii nu vor fi o problema pentru Yahoo!, insa, care se asteapta la un castig de multe miliarde de dolari din listarea de peste 100 de miliarde de dolari la bursa a partenerului sau asiatic Alibaba, in urmatoarele luni. Yahoo! detine 24% din gigantul chinez de comert online si intentioneaza sa vanda 40% din actiunile pe care le detine la Alibaba, dupa listarea companiei.

O alta provocare pentru Mayer va fi si sa-i convinga pe cei de la Apple – despre care se stie ca sunt obsedati de experientele clientilor, ca tehnologia Yahoo! se ridica la aceleasi standarde ca Google. Un avantaj este si faptul ca aplicatia pentru vreme de la Yahoo! este deja presetata pe iPhone.

Pe de alta parte, relatia dintre Google si Apple nu a fost intotdeauna una cordiala, de-a lungul anilor. Daca Marissa Mayer – ea insasi plecata de la Google, va reusi sa exploteze cu succes aceasta tensiune dintre cei doi giganti, aceasta ar putea fi lovitura de maestru pe care o va da companiei pe care a parasit-o in urma cu doi ani.