Google duce un razboi cu Facebook pentru suprematia programelor de navigare pe platformele mobile. Waze se bazeaza la randul sau pe datele primite de la cei 40 de milioane de utilizatori, prin intermediul unei aplicatii, cu scopul de a imbunatatii ghidarea in trafic si de a transmite in timp cat mai scurt evenimentele rutiere de la fata locului care pot afecta circulatia.

Compania cu sediul in Palo Alto, California, ar ajuta astfel Google sa adauge o componenta sociala serviciului sau de cartografiere.

Google a fost in discutii cu Waze inca din luna mai, insa planurile de achizitie au fost pentru prima oara facute publice duminica, de catre un cotidian israelian, care coteaza tranzactia la 1,3 miliarde de dolari.

De achizitionarea companiei a fost interesata si Apple, care a renuntat ulterior. Surse apropiate situatiei afirmau ca printre companiile interesate de preluarea Waze s-ar numara si Facebook.

Aplicatia de mobil a Waze, care ruleaza atat pe sistemul iOS al Apple, cat si pe Android, avertizeaza soferii de eventualele blocaje din trafic sau drumuri aflate in lucru si sugereaza rute alternative pentru a ajunge mai repede la destinatie.

Eforturile Apple din sfera aplicatiilor mobile s-au impotmolit anul trecut, cand noul software lansat de companie s-a dovedit a fi deficitar. Cautarile si indicatiile de navigare nu erau sigure, duceau la rute gresite sau inexistente si incurcau utilizatorii.

Inainte ca Apple sa isi implementeze noul program de harti, aplicatia de navigare a Google venea preinstalata pe iPhone, inca de la crearea sa in 2007. Dupa aceea, Google a lansat o alta aplicatie, de data aceasta care sa poate fi descarcata, special pentru dispozitivele Apple.

Google trebuie sa-si mentina suprematia in domeniul hartilor, deoarece acestea joaca un rol cheie in publicitatea pe mobil. Au nevoie de mai multe instrumente prin care sa-si arate implicarea si eforturile depuse in sfera sociala”, sustine Andrew Frank, analist in cadrul companiei Gartner.

Nici reprezentantii Waze, nici cei ai Google nu au dorit sa comenteze in acest moment informatia.