Cum si-a salvat IBM afacerile in ultimii patru ani
Sub presiunea atingerii unor cifre de vanzari cat mai mari, producatorul de hardware si software IBM recurge la cateva tertipuri fiscale, scrie Quartz.com. Mai exact, compania americana isi transfera mare parte din veniturile inregistrate intr-o subsidiara din Olanda.
In 2008, subsidiara internationala IBM Group BV, cu sediul in Olanda, avea doar trei angajati. La sfarsitul lui 2012, numara peste 200.000 de oameni, aproape jumatate din personalul pe care il are la nivel global (430.000 de angajati).
Care este, de fapt, viziunea americanilor? Cei 205.000 de angajati nu locuiesc in Olanda. Doar 2% dintre ei traiesc si activeaza acolo. Restul lucreaza in diverse colturi de lume. Insa din motive financiare, cunoscutul producator IT a tinut sa-si trasfere fictiv personalul in tari prietenoase din punct de vedere fiscal, ca Olanda, de exemplu. Astfel a reusit sa economiseasca 6,5 miliarde de dolari din 2010 pana in 2012.
In 2013, IBM a achitat un impozit mediu global de 15,6% din profit, care a contribuit intr-o oarecare masura la cresterea veniturilor grupului. Potrivit Quartz, pana la finalul lui 2012, jucatorul IT a economisit 44 miliarde de dolari, lichiditati neimpozitate in diverse tari, tocmai prin prisma artificiilor fiscale.
Analistii se arata ingrijorati de politicile grupului, in special de faptul ca gigantul american mizeaza pe reducerea cheltuielilor salariale doar pe hartie. “Avand in vedere ca mizeaza tot mai mult pe acest tip de evaziune, te face sa te gandesti cat de bine merge, de fapt, afacerea in sine”, noteaza Quartz.