Cea mai importanta companie online, Google Inc., a inceput din 2005 cercetarile si dezvoltarea pentru proiectul pe care oamenii il credeau ireal. Masina fara sofer sau autonoma a devenit insa realitate si Google o perfectioneaza in fiecare zi.

Cu un an in urma tot apareau poze cu masini Google avariate. Au fost doar cateva. Testele s-au facut in mai multe orase, cu masini ca Toyota, Audi si Lexus.

Tehnologia de ghidare automata e asigurata de Google. Google Street View si Google Maps sunt cele mai importante component ale softului care conduce singur masina.

In timpul probelor, tehnologia a fost, desigur, asistata de un sofer care a intervenit de fiecare data cand sistemul a dat eroare. Nevada, Florida si California sunt cele trei state care permit functionarea masinilro autonome in trafic.

Acum, dupa cum scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, Google vrea sa atraga in proiect si IBM pentru solutii IT, si Continental pentru cauciucuri. Prima companie care a colaborat cu Google la masina fara sofer a fost Cisco Systems (in continuare in proiect).

Unul dintre cele mai importante rezultate a fost un tur complet de circuit facut perfect de un Audi TT autonom. Google a reusit sa si irite o mare parte din comunitatea soferilor, care in diverse studii nu sunt de acord cu masinile care se conduc singure. Pentru ca nu sunt 100% sigure si, in primul rand, pentru ca ar insemna disparitia unei pasiuni.

Numai 60% dintre proprietarii de masini si-ar dori masini autonome. Brazilienii sunt cei mai mari fani ai noii tehnologii (95% cred in tehnologia asta). Japonezii sunt cel mai putin atrasi de masinile fara sofer – doar 28% din ei sunt “pentru”.