Companiile vor fi investigate de Ministerul Sigurantei Publice si un centru de cercetare al executivului chinez, potrivit presei locale, noteaza New York Times. 

Informatia referitoare la ancheta vine dupa ce Snowden a dezvaluit programul masiv de spionaj al NSA atat in SUA cat si in strainatate, inclusiv accesarea fara permisiune a unor retele informatice importante ale universitatilor din China si Hong Kong. 

Documentele furnizate presei de Snowden arata ca NSA a avut acces la volume mari de date, precum emailuri sau inregistrari video ale companiilor mari din IT, inclusiv Facebook si Google, in cadrul unui program guvernamental numit Prism. 

"In prezent, din cauza superioritatii tehnologice, multe din sistemele noastre tehnologice de baza sunt dominate de echipamente si programe software ale companiilor din strainatate, dar scandalul Prism implica probleme legate de siguranta nationala", a scris, vineri, publicatia Shanghai Securities news

China, acuzata in mod repetat de spionaj cibernetic de catre SUA, s-a folosit de acuzatiile aduse de Snowden pentru a invinui Statele Unite de ipocrizie. 

Autoritatile de reglementare chineze si politia au inceput in ultimele saptamani o serie de investigatii vizand practicile de afaceri ale companiile straine, dar si locale.