Mark Zuckerberg, CEO-ul celei mai mari retele de socializare din lume, a anuntat, joi, ca a incheiat o tranzactie de 19 miliarde de dolari, in urma careia Facebook va prelua aplicatia de mesagerie instant WhatsApp, folosita lunar de 450 milioane de utilizatori.

Interesant e ca seful Google era dispus sa plateasca mai mult decat a virat Zuckerberg in conturile celor doi cofondatori ai WhatsApp, potrivit publicatiei americane Business Insider. Cu toate astea, Jan Koum si Brian Acton au refuzat oferta gigantului Google. Motivul? Larry Page ar fi vrut sa cumpere aplicatia pentru a impiedica Facebook sa devina si mai puternica. Page stia ca WhatsApp castiga mare parte din utilizatorii Facebook, iar Zuckerberg nu avea sa ramana cu mainile in san.

Cu cateva zile inainte ca Facebook sa semneze intelegerea cu WhatsApp, Page le-a facut o oferta celor doi programatori: “Veniti la Google. Aici veti ramane independenti. In momentul de fata, Facebook va priveste ca pe o amenintare.”

Nici Koum si nici Acton n-au fost insa impresionati de promisiunile lui Page. Mai mult, s-au hotarat sa semneze cu Facebook pentru 19 miliarde de dolari. Potrivit Business Insider, care citeaza The Information, CEO-ul Google ar fi incercat sa faca presiuni asupra investitorului WhatsApp, Sequoia, caruia i-ar fi spus, clar si raspicat, ca va supralicita oferta lui Mark.

In final, cei doi cofondatori WhatsApp au dat curs propunerii Facebook si s-au trezit, peste noapte, inclusi in topul Forbes al celor mai mari miliardari din lume. Jurnalistii americani sustin ca Jan Koum si Brian Acton au crezut ca Facebook intelege mai bine modul de functionare a aplicatiei si le va permite sa-l dezvolte si dupa preluare. Aparent, cei doi au vazut tot timpul incercarea lui Page de a cumpara firma ca pe un capriciu in urma caruia i-ar fi demonstrat lui Zuckerberg ca nu trebuie “sa se puna” cu Google.

Conform unei surse apropiate discutiilor, citate de The Information.com, aceasta n-ar fi fost adevarata intentie a lui Page. Ba din contra, Larry Page ar fi vrut sa le dea mana libera celor de la WhatsApp si sa le permita sa ramana independenti de strategiile gigantului online.

Citeste si:

De la asistat social la miliardar. Povestea creatorului WhatsApp, ucreaineanul crescut in comunism, si culisele negocierii cu Zuckerberg