"Vreau sa fiu foarte clar, am pus punct roaming-ului. Nu va mai trebui sa platiti incepand din luna iunie 2017", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, intr-o conferinta de presa.

Luni, executivul comunitar a dat publicitatii liniile directoare pentru a implementa o decizie adoptata anul trecut de Bruxelles pentru eliminarea tarifelor de roaming in cele 28 de state membre.

Uniunea Europeana a acceptat sa elimine tarifele de roaming, dar in urma presiunilor operatorilor de telefonie mobila a acceptat si sa limiteze capacitatea europenilor de a cauta contracte de telefonie mobila mai ieftine in alte tari pentru a le utiliza acasa.

"Roaming-ul inseamna calatorie, inseamna miscarea in interiorul Uniunii Europene, mersul in vacanta. Europenii care calatoresc fac asta, in medie, timp de 12 zile pe an. Comisia a mers mai departe prin eliminarea tarifelor de roaming timp de 90 de zile pe an", a sustinut Schinas.

Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de baza in eforturile UE de a crea o piata mai unificata in Europa, in special pentru serviciile de comunicatii.

"Roaming-ul ar trebui sa fie gratuit pe intreaga perioada a anului, nu doar pentru 90 de zile. Cer Comisiei Europene sa isi revizuiasca propunerile", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt.

Propunerea Comisiei trebuie sa fie dezbatuta si aprobata de organismele de reglementare din tarile membre inainte de a fi adoptata in data de 15 decembrie.