"Arbitrul" telecom atrage atentia celor care au serviciul de roaming activat si se afla in tara, dar in apropiere de granita, ca este posibil ca telefonul sa se conecteze automat la o retea din tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming, platind si pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar).

Cele mai multe localitati in care apare fenomenul sunt situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (42 de localitati, pe granita cu Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria). 

Tot pe baza masuratorilor ANCOM reiese faptul ca exista localitati cu risc de roaming /RR/ involuntar, in care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain in functie de deplasarea utilizatorului, dar si localitati cu risc crescut de roaming /RCR/ involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reteaua unui operator strain pe toata suprafata localitatii respective. 

Roamingul involuntar in localitatile de granita de pe teritoriul Romaniei poate aparea numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei.

Fiind vorba despre localitati aflate la granita este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.  

ANCOM recomanda utilizatorilor sa-si selecteze manual reteaua operatorului, sa solicite operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere si sa verifice reteaua in care se afla telefonul, inainte de a utiliza aparatul, transmite Agerpres.