"Suntem foarte ingrijorati. China a transmis deja numeroase proteste in legatura cu activitatile Agentiei americane pentru Securitatea Nationala. Cerem explicatii din partea Statelor Unite in legatura cu aceste practici", a declarat Hong Lei, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, scrie Mediafax.

"Daca informatiile prezentate sunt adevarate, condamnam cu fermitate aceste practici", a reactionat Roland Sladek, vicepresedintele gigantului de telecomunicatii Huawei.

Potrivit ziarului The New York Times, Agentia americana pentru Securitatea Nationala a accesat retelele grupului chinez de telecomunicatii Huawei, in scopuri de spionaj, in contextul in care activitatile companiei erau considerate de mult timp amenintari la adresa securitatii Statelor Unite.

Washingtonul suspecteaza Huawei ca ofera asistenta tehnica armatei chineze si hackerilor recrutati de serviciile de informatii de la Beijing pentru facilitarea spionajului militar si industrial impotriva Statelor Unite.

Pentru limitarea activitatilor de spionaj, Statele Unite au impus restrictii comerciale companiei chineze de telecomunicatii. In paralel, Agentia americana pentru Securitatea Nationala a accesat retelele informatice ale sediului central al Huawei, in Shenzhen, conform unor documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia.

Scopul operatiunilor NSA, care aveau numele de cod "Shotgiant", a fost depistarea eventualelor legaturi intre Huawei si armata chineza, arata un document din anul 2010. In plus, specialistii NSA au dezvoltat echipamente compatibile cu tehnologia fabricata de Huawei, scopul fiind spionarea clientilor straini care ar cumpara aparatura de telecomunicatii chineza, inclusiv in tari aliate ale Statelor Unite. "Multe dintre tintele noastre comunica prin produse fabricate de Huawei. Vrem sa ne asiguram ca stim sa folosim aceste produse pentru a avea acces la retelele de interes", precizeaza un document secret al NSA.