Intr-o epoca dominata de gigantul finlandez Nokia, celebra sa sonerie devenise simbolul international al telecomunicatiilor. Potrivit estimarilor, soneria se auzea de 2 miliarde de ori pe zi, adica in jur de 20.000 de telefoane Nokia sunau in fiecare secunda.

In acest an se implinesc 20 de ani de cand celebra sonerie a fost lansata. Linia melodica a fost luata din Gran Vals, o pisa scrisa de chitaristul spaniol Francisco Tárrega. Dar a fost un englez acela care a transformat cele cateva note in cel mai cunoscut cantecel la nivel mondial.

Muzicianul Thomas Dolby, cunoscut pentru hiturile sale din anii ’80 in care folosea sintetizatorul, locuia in California la inceputul anilor ’90, unde isi facuse o firma - Beatnik Inc si incerca sa se lanseze in afaceri cu software.

“Imi placea sa integrez muzica in afaceri si voiam sa inventez ceva cu adevarat important”, spune Dolby, care acum locuieste in Suffolk. “Dar ca majoritatea bulelor 'dot com' din acea perioada, probabil ca am fi ajuns la gunoi pana la finalul secolului, asa cum s-a intamplat si cu Nokia”, spune el.

Acel lucru important pe care avea sa-l faca era semnarea unui contract cu Nokia, care dorea sa foloseasca soneriile facute pe sintetizator ale firmei lui Dolby.

Muzica lui Tárrega, selectata dintre mai multe melodii contemporane, in principal pentru ca artistul murise si nu mai era nevoie de plata drepturilor de autor, a fost folosita la inceput in reclamele Nokia de la televiziune, la inceputul anilor ’90.

Provocarea cea mai mare a fost transformarea celor 13 note preluate din melodia lui Francisco Tárrega intr-o sonerie polifonica.

“Nokia aflase ca japonezii erau pe punctul de a scoate niste telefoane cu un microcip care le permitea sa cante melodii. Asa ca ne-au intrebat daca nu vrem sa trimitem niste ingineri la Helsinki, pentru a incerca sa transfere muzica noastra facuta pe sintetizator in telefoanele lor", isi aminteste Dolby.

Incercarile s-au concretizat prin lansarea modelului Nokia 2110, in 1994, care putea reda o prima varianta a melodiei lui Dolby.

Thomas Dolby, care are acum 55 de ani, a lansat ultimul album in 2011 si a in prezent scrie o carte despre timpul petrecut in California. “Multi oameni isi imagineaza ca o poveste ca aceasta incepe intr-un garaj, unde un geniu isi pune in practica ideile. Dar este nevoie si de mult noroc pentru a ajunge la succes. Iar acesta te poate depasi uneori”, a mai spus Dolby, pentru The Telegraph.