Stephen Elop, omul care schimba destine de companii. Dupa ce a vandut Nokia catre Microsoft, vrea sa rupa traditia companiei lui Bill Gates
Stephen Elop (stanga) si Steve Ballmer (dreapta). Sursa foto: AFP/Mediafax
Stephen Elop, unul dintre numele vehiculate pentru preluarea sefiei Microsoft de la Steve Ballmer, ia in considerare sa rupa traditia companiei, veche de zeci de ani, relateaza Bloomberg.
Elop isi doreste ca Microsoft sa isi concentreze de acum inainte strategia pe dezvoltarea popularelor programe din suita Office (Word, Excel, Power Point), astfel incat acestea sa devina disponibile pe o gama mai larga de smartphone-uri si tablete, inclusiv pe cele produse de Apple si Google, au declarat trei persoane familiare cu situatia.
Pana in prezent, Microsoft se folosea de acest software ca sa atraga cererea pentru sistemul sau de operare Windows, de altfel, cele mai multe din programele companiei fiind strans legate de Windows.
Datorita acestei directii, Microsoft, sub conducerea lui Ballmer si a cofondatorului Bill Gates, a devenit cel mai mare furnizor de software din lume. Cand compania cu sediul in Redmond, Washington, nu a reusit sa se bucure de acelasi succes cu telefoanele si tabletele sale pe baza de Windows, a pierdut teren important pe piata de device-uri mobile. Si faptul ca a refuzat in mod constant sa isi modifice produsele astfel incat sa se potriveasca si pe pentru dispozitivele Apple sau Androidul de la Google, nu a fost de niciun ajutor.
Elop, in varsta de 49 de ani, nu a discutat inca public aceste planuri. In jurul sau s-au creat mai multe controverse in ultimele doua luni. Dupa ce a vandut Nokia pentru 18,8 mil. euro, acesta a primit, pentru tranzactia cu Microsoft, cate un milion de euro pentru fiecare miliard pierdut de companie sub conducerea sa. Marimea castigului a indignat nu doar politicienii suedezi, ci si angajatii Nokia, dintre care multi, ca si Elop, vor fi transferati la Microsoft.
"Este cu adevarat scandalos. In mod sigur oamenii sunt furiosi. Desigur ca are un impact negativ asupra perceptiei asupra tranzactiei", declara Timo Soini, seful partidului Adevaratii Finlandezi, situat pe locul al doilea ca popularitate in sondajele de opinie.
Primarul din orasul Oulu, unde Nokia are numerosi angajati, Matti Pennanen, considera ca este greu de inteles o astfel de suma.
"Pentru finlandezi, astfel de bonusuri uriase sunt inacceptabile. Este foarte greu de inteles o astfel de suma. Ar trebui intrebat Consiliul de Administratie. Cum este posibil?", a spus Pennanen.
Dupa scandalul de amploare care a izbucnit, presedintele Nokia, Risto Siilasmaaa, l-a intrebat pe Elop daca ar renunta la o parte sau la intreaga suma primita. Raspunsul lui Elop a venit prompt: nu poate renunta la bani, intrucat se afla in proces de divort.
Stephen Elop (49 de ani) a preluat conducerea Nokia in anul 2010, dupa ce si-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Microsoft, avansand pana in functia de vicepresedinte. El a demisionat odata cu vanzarea celui mai important activ al companiei finlandeze catre Microsoft.
Odata cu preluarea diviziei de telefoane a Nokia de catre Microsoft, Elop revine in cadrul companiei americane, fiind unul dintre principalii potentiali succesori au diectorului general Steve Ballmer, care si-a anuntat recent demisia.
Pe acelasi subiect: