Desi experimentul poate parea unul de ordinul SF, cercetatorii au anuntat deja o prima reusita, in conditii de laborator, noteaza Mashable.

Pentru a crea un fulger pe care sa il foloseasca in timpul testului, echipa a generat initial curent alternativ prin intermediul unui transformator. Apoi au canalizat acest curent printr-o “fereastra” extrem de ingusta (de mai putin de 1 inci grosime).

Astfel s-au obtinut 200.000 de volti, o cantitate de energie care se inscrie in limita normala a cea emisa de un fulger. Semnalul a fost in continuare transferat catre un alt transformator si de acolo a putut fi folosit pentru incarcarea bateriei de la un Nokia Lumia 925.

“Fiind una dintre primele companii care au introdus pe piata incarcarea wireless pentru telefoanele mobile, suntem increzatori ca acest experiment are potentialul sa dea nastere unor noi idei despre cum putem sa ne incarcam gadgeturile pe viitor”, a declarat Chris Weber, vicepresedinte al diviziei de vanzari si marketing de la Nokia, pentru Phys.org.

Cercetarile demonstreaza ca, intr-o buna zi, vom putea sa ne folosim de electricitatea din fulgere pentru beneficiul personal. Dar acest lucru ar aduce avantaje nu doar in cazul telefoanelor mobile, ci ar reinventa intru totul domeniul energiei electrice.

Neil Palmer, unul dintre oamenii de stiinta din cadrul proiectului, a spus ca Nokia a venit cu ideea pentru experiment. Palmer a mai adaugat ca “acesta este un pas urias pentru intelegerea unei forte ale naturii, cum este fulgerul, si valorificarea energiei sale”.