Nu mai tarziu de 2010, Acer isi propusese chiar sa ii depaseasca si pe cei de la Hewlett Packard, si sa devina cea mai mare companie din industrie. Un tel care la vremea respectiva nu parea deloc imposibil de realizat. Perioada a coincis insa cu lansarea pe piata a ipad-urilor si lucrurile au luat o cu totul alta turnura.

La vremea respectiva, presedintele Acer, J.T. Wang, era ferm convins ca detronarea HP de catre compania sa era numai o chestiune de timp.

“In doi sau trei ani vom putea ocupa cu siguranta locul intai in industria de PC-uri. Fie ca se va intampla in 2012, fie in 2013, nu conteaza prea mult pentru noi”, spunea Wang.

Acer castiga teren consistent, gratie netbook-urilor sale, acele laptopuri mici, vandute la un pret mai mic. Presedintele Acer se baza pe succesul acestora, insa aparitia iPad-urilor i-au dat toate planurile peste cap, iar compania taiwaneza nu a reusit sa se impuna in piata pe partea de tablete si smartphone-uri.

Marti, compania a anuntat ca Wang nu va mai ramane la conducere, dupa un trimestru dezastruos, in care a inregistrat pierderi record, de 445 milioane de dolari. Rezultatele au fost cu mult mai slabe decat s-ar fi asteptat analistii si au fost consecinta unor achizitii neinspirate din vremurile de glorie ale brandului.

Nici competitia cu rivalii chinezi de la Lenovo nu s-a dovedit de bun augur pentru Acer. Cand Wang nu l-a dorit pe Gianfranco Lanci in functia de CEO, Lenovo a intrat repede in scena si l-a recrutat. Acer nu a mai ajuns sa-si dovedeasca suprematia pe piata de PC-uri, insa Lenovo a facut-o. Compania chinezeasca este in acest moment cel mai mare vanzator de PC-uri din lume, lucru datorat in special dominatiei de pe piata locala. In China, Lenovo vinde fiecare al treilea calculator. Avantajul este unul important, avand in vedere ca piata de PC-uri se micsoreaza in rest peste tot in lume.

Cel mai mare esec al lui Wang pare sa fie pana la urma tocmai incapacitatea sa de a-si impune compania pe piata din China. Livrarile de PC-uri pe care taiwanezii le-au reusit pe pamant chinezesc in 2011 se situau la 8,5% din total, dar acestea au mai pierdut un procent in anul urmator, potrivit unui raport al Gartner, citat de Bloomberg Businessweek. In prezent, cifra se situeaza la 6,2% si continua sa scada. Asa ca Acer nu mai are deocamdata niciun as in maneca, mai ales ca majoritatea consumatorilor s-au orientat deja catre tablete.

“Acer s-a lovit in ultimii ani de o serie de provocari complicate si dificile. Avand in vedere rezultatele financiare slabe ce au tot aparut, este timpul sa predau responsabilitatea unei noi echipe de conducere care sa puna bazele unei noi ere”, se arata in declaratia pe care Wang a inaintat-o companiei.

Potrivit Mashable, Wang, care a avut functia de CEO din 2005, va continua sa o ocupe pana la 1 ianuarie, dupa care va mai ramane presedinte al Acer pana in iunie 2014. Locul sau va fi luat de presedintele Jim Wong.

Acer se vede momentan nevoita sa renunte la 7% din angajati, pentru a mai reduce din cheltuieli. In ultimii cinci ani, valoarea companiei pe bursa s-a prabusit cu peste 57 de procente.

Vestile plecarii lui Wang vin la doar o zi dupa ce BlackBerry anunta ca si CEO-ul sau, Thorsten Heins, paraseste compania.