Accesul la internet la puncte mobile in banda larga a crescut anul trecut cu 68%
Piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte mobile a crescut anul trecut cu 68%, la 7,1 milioane conexiuni. Numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila a scazut cu 2,5%, la 22,84 milioane, conform datelor ANCOM.
"Navigarea pe internet oriunde si oricand devine o practica din ce in ce mai utilizata in Romania, interesul utilizatorilor pentru accesarea internetului de pe telefonul mobil fiind din ce in ce mai mare, asa cum arata indicatorii de piata", a declarat Eduard Lovin, director executiv in cadrul ANCOM.
Potrivit datelor autoritatii de reglementare, operatorii telecom au raportat, la finele anului 2012, un numar de patru milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile pe baza de abonament, in crestere cu 57%, si 3,1 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile prin intermediul cartelelor preplatite, in urcare cu 86% fata de sfarsitul anului precedent.
Concomitent, ratele de penetrare ale accesului la internet la puncte mobile (numarul de conexiuni raportat la 100 de locuitori) au inregistrat cresteri, astfel ca, la finele anului 2012 cea a conexiunilor active de acces la internet la puncte mobile a crescut cu aproape 14 puncte procentuale, atingand un nivel de peste 53% din populatie. De asemenea, cea la puncte mobile in banda larga (prin tehnologiile EDGE, CDMA, EV-DO, 3G) a ajuns la 37%.
In ceea ce priveste numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiilor 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 8,7 milioane la sfarsitul anului 2012.
In segmentul serviciilor de telefonie, in a doua parte a anului 2012, se remarca revenirea tendintei pozitive la nivelul numarului de utilizatori activi, care inregistreaza o crestere usoara, de 0,6%, dar la nivel anual acest indicator scade cu 2,5%, la 22,84 milioane.
Pe de alta parte, traficul de voce la puncte mobile a continuat sa creasca cu 6,9% anual, depasind pragul de 60 miliarde de minute.
In 2012 au fost efectuate 26,1 miliarde de apeluri, cu 1,4 miliarde mai multe decat in anul 2011. De asemenea, in anul precedent, clientii operatorilor au trimis aproximativ 14 miliarde de mesaje scrise (SMS-uri), cu 24,2% mai multe decat in 2011 si, respectiv, 15 milioane de MMS-uri, cu 41,2% mai multe decat in anul 2011.
Datele ANCOM arata ca, in totalul cifrelor privind traficul de voce si mesaje, ponderea cea mai mare o detin volumele de trafic rezultate de la utilizatorii pe baza de cartele preplatite, respectiv peste 34 miliarde de minute de trafic de voce (adica 56% din traficul total de voce) si aproape 11 miliarde de SMS-uri (adica 78% din totalul de SMS-uri).
De asemenea, durata medie a unui apel realizat de catre utilizatorii de cartela preplatita (2 minute si 36 de secunde) este mai mare decat cea a utilizatorilor cu abonament (2 minute si 6 secunde), per total durata medie a unui apel initiat in retelele mobile, in anul 2012, fiind de 2 minute si 22 de secunde.