Consiliul de Administratie al Dell se pregatea luni seara sa intre in sedinta pentru a vota oferta, iar acordul ar putea fi anuntat inca de marti, potrivit surselor citate. 

Tranzactia evalueaza Dell la 13,5 – 13,75 dolari pe actiune. Titlurile Dell au inchis luni la New York la 13,27 dolari, cu o capitalizare de piata de 23 miliarde de dolari. 

Microsoft va investi doua miliarde de dolari la Dell prin aceasta operatiune, iar fondul Silver Lake Management va aduce peste un miliard de dolari. 

Directorul general Michael Dell va contribui cu participatia pe care o detine, de 15,7%, evaluata la 3,6 miliarde de dolari, si va investi alte 700 milioane de dolari cash din averea personala pentru a detine pachetul majoritar, au afirmat sursele citate. 

Planul lui Michael Dell este sa aduca Dell la gloria de altadata, dupa apusul erei calculatoarelor personale. Omul de afaceri vrea sa repozitioneze Dell in contextul unei industrii instabile in care vanzarile de calculatoare au scazut, iar consumatorii s-au reorientat catre piata smartphone-urilor, scrie Wall Street Journal.

Valoarea tranzactiei include si datorii de 15 miliarde de dolari. Diferenta pana la 24 de miliarde de dolari va fi acoperita astfel de Microsoft, Silver Lake, Michael Dell si din rezervele companiei, care va rascumpara actiuni de cateva miliarde de dolari pentru a se delista. 

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Dell, Microsoft si Silver Lake au refuzat sa comenteze informatiile. 

Michael Dell a infiintat compania cu 1.000 de dolari in 1984, in camera sa de camin la Universitatea din Texas. Compania a fost listata la bursa in 1988. La un moment dat, valoarea de piata a companiei depasea 100 miliarde de dolari. Dell a fost cel mai mare producator de PC-uri pana in 2007, cand a fost depasit de Hewlett-Packard, rasturnare care l-a determinat pe Michael Dell sa revina in functia de CEO dupa o pauza de trei ani.

Daca iese de pe bursa, Michael Dell, fondatorul companiei, ar dobandi flexibilitatea necesara pentru a concura cu Apple si Samsung pentru cumparatori, dar si cu Oracle, Cisco si IBM pe piata echipamentelor pentru centre de date.