Tendintele in publicitatea online, la nivel mondial. Institutul Reuters: 2016 ar putea fi "Anul Apocalipsei"
Robo-jurnalisti, telefoane mobile inteligente care se pot plia si functiona sub apa, evolutia "razboiului" dintre creatorii de continut online si programele pentru blocarea reclamelor pe site-uri sau directia spre care se indreapta social-media. Toate acestea sunt tendinte pentru 2016, analizate de Institutul Reuters.
"Cunoastem cu certitudine faptul ca aceleasi tendinte tehnologice au implicatii diferite de la tara la tara. Digital News Project are drept obiectiv o mai buna intelegere a acestor diferente", a declarat directorul de cercetare din cadrul Institutului Reuters, dr. Rasmus Kleis Nielsen, transmite Agerpres.
Publicitatea online. 2016 ar putea fi anul Apocalipsei
In multe tari, mai mult de jumatate din cheltuielile totale pentru publicitate se indreapta in 2016 an spre mediul online, sume ce vor fi monitorizate atent din punct de vedere al randamentului.
Companiile de vanzari si creatorii de continut vor incerca sa capitalizeze cat mai mult din publicitatea online, in timp ce publicitarii si companiile producatoare vor supraveghea atent calitatea si creativitatea mesajelor publicitare din online.
De cealalta parte insa, utilizatorii de internet sunt din ce in ce mai sensibili cu privire la folosirea datelor personale de catre companii care creeaza profiluri ale consumatorilor si vor apela si in 2016, din ce in ce mai des, la programe puternice de blocare a mesajelor publicitare, precum AdBlock Plus.
Majoritatea userilor folosesc asemenea programe pe desktopuri sau laptopuri, dar acest tip de software va fi instalat in 2016 si de foarte multi utilizatori ai dispozitivelor mobile.
Probabil cea mai mare amenintare pentru publicitatea online vine din Israel, de la programul ad-blocker Shine, destinat dispozitivelor mobile, care actioneaza la nivel de retea pentru a stopa astfel de mesaje.
In Jamaica, asa-numita "ad-apocalypse" a inceput deja, dupa ce operatorul de telefonie Digicel a trecut la blocarea tuturor mesajelor publicitare pe dispozitivele mobile, atat in online, cat si in aplicatii.
Daca operatori mai mari de telefonie mobila vor alege sa actioneze la fel, regulile jocului publicitatii online se vor modifica substantial.
In plus, publicitatea online are si alte probleme. In ultimele 18 luni, o serie de studii au indicat, spre exemplu, ca in SUA nivelul fraudei a ajuns la aproximativ 6,3 miliarde dolari, adica 20% din totalul cheltuit pe publicitatea online.
Asociatia publicitarilor americani, Association of National Advertisers, a aratat ca programe automate, software bots, si nu oameni, au accesat 11% din mesajele publicitare si 25% din clipurile publicitare din mediul online.
Companiile de publicitate sunt preocupate in special de identificarea modalitatilor de a ajunge si la asa-numita "generatie y" (tinerii nascuti intre 1980 si 2000).
Aici se afla cei mai multi utilizatori de programe de ad-blocking si tot aici este si cel mai mic procent de persoane care se uita la televizor. De asemenea, si cel mai mare procent de utilizatori ai programelor de video streaming tip Netflix sau BBC iPlayer pe laptopuri, tablete sau telefoane mobile, programe care nu ofera spatii pentru reclame.
In astfel de conditii, deloc clare, este mai greu de formulat predictii.
Patru previziuni de la Institutul Reuters pentru 2016
1. In ceea ce priveste tendintele de blocare a continutului publicitar, din ce in ce mai multi beneficiari ai reclamelor ar putea lua decizia aplicata deja de publicatia Bild, care ii obliga pe cei care ii acceseaza site-ul sa-si inchida aplicatiile de ad-block, in caz contrar neputand accesa continutul decat in schimbul platii unui abonament lunar.
O alta mare publicatie, The Washington Post, a inceput recent sa-si redirectioneze cititorii spre o pagina unde se pot abona sau le cere sa accepte sa primeasca periodic material publicitar sub forma de newsletters. Este de asteptat ca si programele care blocheaza mesajele publicitare sa fie perfectionate si sa intercepteze si sa blocheze chiar si acest tip de reclama prin newsletters.
2. Mai multe decizii legale si de reglementare in acest domeniu. Pe masura ce impactul economic al acestui razboi, intre creatorii de reclame si creatorii de programe care blocheaza publicitatea online, devine mai clar, forurile legislative autorizate vor fi chemate sa se implice. Publicitarii vor sustine ca prin blocarea mesajelor publicitare online este periclitata insasi profesia de jurnalist, iar de cealalta parte, utilizatorii vor invoca faptul ca le este invadata intimitatea cu mesaje publicitare de tip spam care folosesc prea multe resurse din dotarea dispozitivelor pe care sunt accesate.
3. Diversificarea si perfectionarea programelor de ad blocking pentru dispozitivele mobile. Pana acum, astfel de programe au fost folosite mai putin pe telefoane si tablete, insa odata cu cresterea sensibilitatii consumatorilor cu privire la intimitate si accesul la datele personale, dar si cu privire la costurile suplimentare de trafic rezultate din incarcarea pe dispozitivele mobile a mesajelor publicitare, situatia se va schimba.
4. Gigantii din domeniu, Facebook, Google sau Apple, vor ramane imuni in acest razboi. Marile companii vor gasi modalitati prin care sa cumpere sau sa neutralizeze programele de ad blocking prin aplicatiile de care dispun si prin initiative asa cum sunt AMP, Instant Articles sau Apple News. Astfel, creatorii de continut vor fi din ce in ce mai dispusi sa renunte la bloguri, spre exemplu, si sa-si publice materialele pe platforme puternice, unde publicitatea este reglementata si limitata.
Cercetatorii insitutului, alaturi de colaboratori, au analizat evolutia domeniului digital in 26 de tari.