Pe 24 iunie, Andy Coulson a fost gasit vinovat in procesul interceptarilor telefonice ilegale practicate de News of the World, in timp ce o alta acuzata, Rebekah Brooks, la randul ei redactor-sef al publicatiei, a fost achitata.

Andy Coulson, in varsta de 46 de ani, care a fost pentru o vreme si directorul de comunicare al premierului britanic David Cameron, a fost gasit atunci vinovat la cel putin un cap de acuzare.

Rebekah Brooks, care are tot 46 de ani, a fost achitata de cei 11 jurati de la Tribunalul Old Bailey din Londra, dupa opt zile de deliberari.

Ambii jurnalisti sunt considerati prieteni apropiati ai premierului britanic. Aceste verdicte au fost date la capatul unui proces de 130 de zile, in care au fost judecate sapte persoane.

Vineri, judecatorul care a anuntat pedeapsa a spus ca Andy Coulson este "principala persoana vinovata de scandalul interceptarilor de la NotW". "A fost la curent, a incurajat (practica, n.r.) atunci cand trebuia sa ii puna capat".

Alte trei persoane acuzate, care au evitat un proces pledand vinovat, au fost condamnati, vineri, la inchisoare cu executare sau cu suspendare.

Astfel, fostii jurnalisti NotW Greg Miskiw, in varsta de 64 de ani, si Neville Thurlbeck, in varsta de 52 de ani, au primit o pedeapsa de sase luni de inchisoare cu executare.

De asemenea, jurnalistul James Weatherup, in varsta de 58 de ani, a primit o pedeapsa de patru luni de inchisoare cu suspendare. Totodata, detectivul privat Glenn Mulcaire a fost deja condamnat, in 2007, la sase luni de inchisoare cu executare.

Interceptarile telefonice practicate intre 2000 si 2006 de NotW au vizat sute de persoane: de la celebritati precum printul Harry si Kate Middleton la artisti de renume precum actorul Jude Law si pana la persoane mai putin cunoscute, dar care apar totusi pe prima pagina a presei britanice.

Scandalul politico-mediatic provocat de dezvaluirea acestor practici a condus la inchiderea precipitata a tabloidului duminical News of the World, detinut de magnatul Rupert Murdoch, in vara anului 2011.