Ministerul Culturii din Norvegia a anuntat saptamana trecuta ca renuntarea la posturile radiofonice FM va incepe pe plan national in 2017, in cadrul unui proces ce va permite acestei tari sa isi finalizeze tranzitia catre radioul digital.

Potrivit site-ului Radio.no, standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) va oferi ascultatorilor norvegieni un continut radiofonic mult mai diversificat. Intr-adevar, standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi nationale din Norvegia, in conditiile in care standardul FM este folosit doar de cinci posturi nationale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni asculta in fiecare zi programe emise de posturi radio digitale.

In contextul in care Norvegia va deveni prima tara care va renunta la standardul FM, si alte tari din lume, in special din Europa si Asia de Sud-Est, se afla in plin proces de tranzitie catre implementarea standardului DAB.

Modulatia in frecventa, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat in 1933, in care unda purtatoare este modulata astfel incat frecventa sa variaza in functie de semnalul audio transmis. Dupa aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numarate.

Potrivit unui studiu realizat in 2012 de Pew Research Center, desi peste 90% dintre americani continua sa asculte posturile de radio AM si FM, cel putin o data pe saptamana, tot mai multi ascultatori din aceasta tara aleg in fiecare an sa renunte la radioul analog in favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezinta cea mai spectaculoasa imbunatatire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, in urma cu 50 de ani. HD Radio, DAB si DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite in prezent.